Sastojci
- tjesto
- 1/2 kg. ostrog brasna
- 1 kom. jaje
- 50 gr. omeksalog putera
- 50 ml. maslinovog ulja
- 100 ml. toplog mljeka
- 150 ml. tople vode
- 1 vrecica kvasca ili 25 gr. svjezeg
- 2 kasike kafenog secera
- nadjev
- 200 gr. tahinija
- 200 gr. kafenog secera
- 1 kasicica Cimeta u prahu Podravka
- i jos 1 casa tople vode sa 2 kasike kafenog secera
- jos 2-3 kasike kafenog secera za posipanje
Priprema
- 1.u bol staviti putar, ulje mljeko, vodu, jaje i secer umjesati malo zicom pa dodati kvasac,fino umjesati. Dodavati brasno i zamjesiti tjesto. Ostaviti da odmara 1/2 sata. Za to vreme u jednom bolu umjesati sastojke za nadjev. Odvojeno u 1 duboki tanjir nasuti casu tople vode i 2 kas. secera mjesati da se otop i odloziti.
- 2.tjesto podjeliti na 4 djela, uraditi kuglice. Uz pomoc brasna razvaljati oklagijom ne previse tanko
- 3.nafilovati nadjevom.Ja radim sve 4 odjednom da mi posle zvrkovi podjednako nadolaze
- 4.Na svakom krugu u sredini otvoriti rupicu i prstima je siriti prema kraju rolati //nije tesko tjesto je podatno za raditi// Sad svaki krug podjeliti na 2 djela i od svakog djela motati zvrk. Svaki zvrk umakati u tanjir sa vodom i secerom pa ih redjati u tepsiju sa masnim papirom. Posuti //obilno// secerom. Ostaviti malo da nadolaze //20 tak min. ali to zavisi od toplote u kuci// Peci na 180* 1/2 sata
- 5.ovde cekaju da nadodju pre pecenja.ja sam ovaj put radila pola sa tahinijem i pola sa bundevom //1 casa pirea od bundeve secera po zelji i malo cimeta// Iskustvo kaze da netreba mjesati jer ovima sa bundevom treba malo vise vremena da se ispeku //za to vreme sa tahinijem budu malo peceniji.. Nama nije smetalo ali eto dobro je da se zna PRIJATNO!!!!!!!!!
- 1.
Nema komentara:
Objavi komentar