loading...

petak, 20. siječnja 2017.

Kiparske takino pite


Sastojci

  • tjesto
  • 1/2 kg. ostrog brasna
  • 1 kom. jaje
  • 50 gr. omeksalog putera
  • 50 ml. maslinovog ulja
  • 100 ml. toplog mljeka
  • 150 ml. tople vode
  • 1 vrecica kvasca ili 25 gr. svjezeg
  • 2 kasike kafenog secera
  • nadjev
  • 200 gr. tahinija
  • 200 gr. kafenog secera
  • 1 kasicica Cimeta u prahu Podravka
  • i jos 1 casa tople vode sa 2 kasike kafenog secera
  • jos 2-3 kasike kafenog secera za posipanje
  • Priprema

    1. 1.
      u bol staviti putar, ulje mljeko, vodu, jaje i secer umjesati malo zicom pa dodati kvasac,fino umjesati. Dodavati brasno i zamjesiti tjesto. Ostaviti da odmara 1/2 sata. Za to vreme u jednom bolu umjesati sastojke za nadjev. Odvojeno u 1 duboki tanjir nasuti casu tople vode i 2 kas. secera mjesati da se otop i odloziti.
    2. 2.
      tjesto podjeliti na 4 djela, uraditi kuglice. Uz pomoc brasna razvaljati oklagijom ne previse tanko
    3. 3.
      nafilovati nadjevom.Ja radim sve 4 odjednom da mi posle zvrkovi podjednako nadolaze
    4. 4.
      Na svakom krugu u sredini otvoriti rupicu i prstima je siriti  prema kraju  rolati //nije tesko tjesto je podatno za raditi//      Sad svaki krug podjeliti na 2 djela i od svakog djela motati zvrk. Svaki zvrk umakati u tanjir sa vodom i secerom pa ih  redjati u tepsiju sa masnim papirom. Posuti //obilno// secerom. Ostaviti malo da nadolaze //20 tak min. ali  to zavisi od toplote u kuci// Peci na 180* 1/2 sata
    5. 5.
      ovde cekaju da nadodju pre pecenja.ja sam ovaj put radila pola sa tahinijem i pola sa bundevom //1 casa pirea od bundeve secera po zelji i malo cimeta// Iskustvo kaze da netreba mjesati  jer ovima sa bundevom treba malo vise vremena da se ispeku //za to vreme sa tahinijem budu malo peceniji.. Nama nije smetalo ali eto dobro je da se zna   PRIJATNO!!!!!!!!!

Nema komentara:

Objavi komentar