loading...

ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

Čoko-keks kocke

Sastojci


  • jaja
  • 4 kasike prah secera
  • 100 g crne cokolade
  • 1 dl vrhnja za slag
  • 100 g putera/ margarina za kreme
  • Za kvasenje keksa:
  • 1 dl mlijeka
  • 1 kasicica nes kafe
  • secer/po ukusu
  • Krem:Ganache krem:
  • 1 dl vrhnja za slag
  • 100 g crne cokolade
  • Priprema

    1. 1.
      -Nes kafu skuvati u mlijeku. Zasladiti, po zelji.

      Ganache krem:
      Vrhnje zagrijati skoro do vrenja, ali paziti da ne provri. Dodati sitno izlomljenu cokoladu, skloniti sa vatre i mjesati da se cokolada sasvim otopi. Skloniti na hladjenje, ali na sobnoj temperaturi.


    2. 2.
      Krem: 
      Zumanca izmiksati sa prah secerom. 
      U posebnoj posudi izmiksati bjelanca i spojiti sa zumancima. Kuvati na pari ili na blagoj temperaturi, da lagano vri, a svo vrijeme mutiti zicom.
      Nakon sto je pocelo da vri, dodati izlomljenu cokoladu i mjesati da se cokolada istopi.
      Skloniti sa vatre i dodati vrhnje.
      U topao krem dodati puter i mutiti zicom da se sve fino sjedini.
      Krem odloziti na 10-ak minuta u frizider, da se blago stegne.
    3. 3.
      Filovanje:
      Na tacnu ili u odgovarajucu cetvrtastu posudu sloziti jedan red keksa, provucenog kroz nes kafu. Na keks staviti 1/3 krema, preko drugi sloj nakvasenog keksa, pa krem i na kraju sloziti treci sloj keksa. Premazati preostalim kremom i preko krema preliti ganach krem.
      Odloziti u frizider i nakon 2-3 sata isjeci na kocke.


    4. 4.
      -Po zelji, u krem dodati ljesnike, orahe... ja nisam nista dodala, ovako mi se najvise dopada! :)
      -Mjere su za kolač dimenzija 20x30.

Nema komentara:

Objavi komentar