Sastojci
- 400 g petit beurre keksa
- 4 jaja
- 4 kasike prah secera
- 100 g crne cokolade
- 1 dl vrhnja za slag
- 100 g putera/ margarina za kreme
- Za kvasenje keksa:
- 1 dl mlijeka
- 1 kasicica nes kafe
- secer/po ukusu
- Krem:Ganache krem:
- 1 dl vrhnja za slag
- 100 g crne cokolade
Priprema
- 1.-Nes kafu skuvati u mlijeku. Zasladiti, po zelji.Ganache krem:Vrhnje zagrijati skoro do vrenja, ali paziti da ne provri. Dodati sitno izlomljenu cokoladu, skloniti sa vatre i mjesati da se cokolada sasvim otopi. Skloniti na hladjenje, ali na sobnoj temperaturi.
- 2.Krem:Zumanca izmiksati sa prah secerom.U posebnoj posudi izmiksati bjelanca i spojiti sa zumancima. Kuvati na pari ili na blagoj temperaturi, da lagano vri, a svo vrijeme mutiti zicom.Nakon sto je pocelo da vri, dodati izlomljenu cokoladu i mjesati da se cokolada istopi.Skloniti sa vatre i dodati vrhnje.U topao krem dodati puter i mutiti zicom da se sve fino sjedini.Krem odloziti na 10-ak minuta u frizider, da se blago stegne.
- 3.Filovanje:Na tacnu ili u odgovarajucu cetvrtastu posudu sloziti jedan red keksa, provucenog kroz nes kafu. Na keks staviti 1/3 krema, preko drugi sloj nakvasenog keksa, pa krem i na kraju sloziti treci sloj keksa. Premazati preostalim kremom i preko krema preliti ganach krem.Odloziti u frizider i nakon 2-3 sata isjeci na kocke.
- 4.-Po zelji, u krem dodati ljesnike, orahe... ja nisam nista dodala, ovako mi se najvise dopada! :)-Mjere su za kolač dimenzija 20x30.
- 1.
Nema komentara:
Objavi komentar