Za dve korice potrebno je:
– 10 belanaca
– 10 kašika šećera
– 12 kašika samlevenih oraha
– 2 kašike prosejanog brašna
– 100 g narendane crne čokolade Menaž
– 10 kašika šećera
– 12 kašika samlevenih oraha
– 2 kašike prosejanog brašna
– 100 g narendane crne čokolade Menaž
Najčešće korice pravim posebno, bez obzira na strune i noževe najlepše su mi i iste debljine ovako pojedinačno kada ih ispečem.
Dakle, umutiti u čvrst šam 5 belanaca sa 5 kašika šećera, pa špatulom umešati 6 kašika samlevenih oraha, 1 kašiku prosejanog brašna i 50 g narendane čokolade.
Peći u plehu obloženim papirom za pečenje dim. 35×25 cm, na 190C, 20-ak minuta.
I tako još jednom.
I tako još jednom.
Za crveni fil:
– 500 g malina svežih ili smrznutih
– 300 g šećera
– 2 dl vode
– 2 pudinga od malina
– nekoliko kažika vode da se razmuti puding
– 300 g šećera
– 2 dl vode
– 2 pudinga od malina
– nekoliko kažika vode da se razmuti puding
Kratko ušpinovati šećer sa vodom, više prokuvati, pa dodati maline.
Kažem kratko, jer ćete dodati puding koji u svakom slučaju steže, zato bez obzira da li su sveže ili smrznute (koje već sadrže vodu) maline nije potrebno dugo kuvati, odnosno da se šećer pretvori u sirup.
U svakom slučaju ako preterate sa kuvanjem, uvek možete dodati malo vode, ali to ćete najbolje videti kada se smesa prokuva sa pudingom.
Znači kada se maline raspadnu (vodite računa da je smrznutim uvek potrebno malo više vremena) dodati dva razmućena (sa vodom) pudinga i kuvati stalno mešajući dok se ne zgusne.
Kod smrznutih malina, koje su po pravilu kiselije, jer ima i ne baš zrelih primeraka, dodati još šećera, može na početku kristal ili pri kraju prah šećer. Probajte pa ocenite sami.
Za žuti fil:
– 600 ml mleka
– 10 žumanaca
– 150 g šećera
– 3 kašike gustina
– 2 kašike prosejanog brašna
– šipka vanile
– 250 g putera
– 10 žumanaca
– 150 g šećera
– 3 kašike gustina
– 2 kašike prosejanog brašna
– šipka vanile
– 250 g putera
Umutiti malo žumanca sa 5 kašika šećera od 150g, sve razmutiti sa malo mleka od onih 600 ml, pa dodati gustin, prosejano brašno i skuvati u ostatku mleka. Dodati srž iz šipke vanile (uvek je izmešam sa malo kristal šećera pre dodavanja da se ona sitna zrnca razdvoje).
Sve vreme mešajući žicom skuvati krem, pa ga pokriti folijom da se ne bi napravila korica.
Kada se ohladi do kraja, dodavati postepeno krem u prethodno penasto umućen puter.
Sve mutiti još malo da se lepo sjedini.
Sve mutiti još malo da se lepo sjedini.
Za čokoladni premaz:
– 200 g crne čokolade Menaž
– 70 g putera
– 3 kašike ulja
– 70 g putera
– 3 kašike ulja
Rastopiti čokoladu sa puterom, mešati van šporeta neprekidno dok se ne napravi glatka smesa, pa dodati ulje, sjediniti i ostaviti da se prohladi, ali ne previše da se nevbi čokolada stegla, teško će se premazivati
Filovanje ide sledećim redom:
1. korica
1/2 crvenog fila
1/2 žutog fila
1/2 čokoladnog premaza
2. korica
2/2 crvenog fila
2/2 žutog fila
2/2 čokoladnog premaza
1/2 crvenog fila
1/2 žutog fila
1/2 čokoladnog premaza
2. korica
2/2 crvenog fila
2/2 žutog fila
2/2 čokoladnog premaza
Ovoga puta tortu sam ukrasila sa 2 kašike crvenog fila i umućenom ganache kremom. U 250 g zagrejane slatke pavlake rastopila sam 200 g crne čokolade, neprekidno mešajući. Kada se ohladila ostavila sam je na dodatno hlađenje u frižider, pa nakon toga je umutila mikserom i ukrašavala špricem.
… posle 2/2 čokoladnog premaza stavila sam šlag od čokolade. Ova torta, zapravo crven fil, pretrpeo je izvesne izmene, tačnije ovde sam stavila i jedan crveni želatin. Međutim, to je previše, naravno fil je dosta želiran, a kako puding sasvim dovoljno steže, nema potrebe za želatinom i sama struktura fila je mnogo ukusnija.
Nema komentara:
Objavi komentar