loading...

četvrtak, 26. siječnja 2017.

praline

Sastojci

  • Sastojci:
  • 300 grama šećera
  • 1 dl vode
  • 130 grama margarina
  • 7 kašika brašna
  • 7 kašika gustina
  • 2 kašičice ekstrata od jagode
  • Priprema

    1. 1.
      Šećer i vodu zajedno zagrejte do vrenja a zatim ih  ostavite da ključaju oko 10 minuta. 
      Zatim sirup sklonite sa šporeta i dodajte margarin i mutite mikserom dok se margarin ne otopi i smesa postane pomalo penasta zatim dodajte gustin i brašno i mutite mikserom duže, najmanje 10 minuta najjačom brzinom dok ne dobijete gustu i pomalo lepljivu smesu. Pred kraj mućenja dodajte ekstrat od jagode i umutite da se sve fino sjedini.
      Nemojte preterivati sa količinom ekstrata jer ako ga stavite više nego što treba praline će imati gorkast ukus.
      Smesu zatim saspite kašikom u kalupe za praline, izravnajte ih fino pomožu noža koji prethodno treba da pokvasite da vam se smesa ne bi lepila. 
      Ako vam se desi da smesa ni nakon 10 minuta mućenja ne postane dovoljno gusta dodajte jos malo gustina.
      Praline ostavite oko 30 minuta u zamrzivaču ili bar 60 minuta u frižideru da se stegnu pre nego što ih izvadite iz kalupa.
      Ja koristim silikonske kalupe za praline.

Nema komentara:

Objavi komentar