loading...

utorak, 31. siječnja 2017.

Zimski kolač

Sastojci
– 200 g brasna
– 1 vrecica praska za pecivo
– 1 kasicica cimeta u prahu
– 140 g przenih, mljevenih ljesnika
– ribana kora jedne narandze
– 175 g sirovog marcipana
– 30 ml Amaretto likera
– 3 manje banane
– 175 g mekog maslaca
– 175 g smedjeg secera
– 4 kom jaja
– 150 g kisele pavlake/vrhnja
– malo soli
– 25 g secera u prahu
– 1-2 kasike secera u prahu za posipanje
Priprema
U posudi izmijesati sve suve sastojke, sem secera.
Posebno izribati marcipan i izmijesati ga sa likerom, u to dodati izgnjecene banane i sjediniti 
U drugoj posudi izmijesati maslac sa secerom i na kraju dodati smjesu od banana i marcipana.
Sad zagrijati rernu na 160° i kalup za pecenje obloziti pek-papirom. Odvojiti bjelanca od zumanaca, pa zumanca ulupati pjenasto sa kiselim vrnjem i dodati u smjesu od marcipana i banana.
Posebno umutiti bjelanca sa secerom u prahu i sad sjediniti sve smjese sa brasnom (kad sjedinite smjese ne mutiti mikserom, vec drvenom kasikom).
Kolac peci ca. 50 minuta, ohladiti i posuti secerom u prahu

Nema komentara:

Objavi komentar