loading...

ponedjeljak, 23. siječnja 2017.

Fedora cake

Sastojci

  10 osoba
  • Tamne korice: x2
  • jaja
  • kašie šećera
  • kašike mljevenih oraha
  • ravne kašike brašna
  • puna kašika tamnog kakaa
  • mala kašičica praška za pecivo
  • Svijetla korica:
  • bjelanjaka
  • kašika šećera
  • 150 g sjeckanih oraha
  • vrhom puna kašika brašna
  • mala kašičica praška za pecivo
  • Krema:
  • žumanjaka
  • jaje
  • kašika šećera
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • 250 g margarina za kreme
  • vanilija bourbon šećer
  • Ganache:
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 200 ml Slatkog vrhnja Dolcela ili neko drugo
  • Malo mlijeka pomiješanog sa aromom ruma za nakvasi

    Priprema

    1. 1.
      I i II kora:
        3jaja umutiti sa 3 kašike šećera; kad se umuti, dodati 3 kašike mljevenih oraha izmiješanih sa 2 kašike brašna i 1kašikom kakaa i kašičicom praška za pecivo. Kore sam pekla u okruglom kalupu prečnika 24cm postavljenom papirom za pečenje (može i da se namaže puterom ili mašću i pospe brašnom), na 180 stepeni 15-ak minuta. Zbog različitosti rerni, provjeriti čačkalicom (ako čačkalica koju smo uboli u testo izlazi čista - kora je ispečena). Dakle, pečete dvije ovakve korice.
    2. 2.

      III kora:
      Umutiti 5 bjelanjaka u čvrst snijeg, pa zatim dodati 6 kašika šečera - jednu po jednu. Kada je dobro umućeno, dodati 150g sjeckanih oraha pomiješanih sa 1 kašikom brašna i praškom za pecivo. Peći u istom kalupu (prečnik 24cm) na 180 stepeni 20 minuta.
      Kore ostaviti da se hlade sa strane, dok se kuva fil.
    3. 3.
      Umutiti 5 žumanaca, 1 jaje i 8 kašika šećera. Prebaciti u šerpu, koja se stavlja u drugu, nešto veću šerpu u kojoj ključa voda, tj. kuvati na pari. Mešati i kuvati 15 minuta. Pri kraju dodati izlomljenu čokoladu - 100 grama. Kada se čokolada lijepo rastopi i malo zgusne, skinuti sa šporeta i dodati parče po parče 250g margarina i umutiti mikserom, da se sve lijepo sjedini i dobije ravnomjernu boju i teksturu. Ostaviti fil da se hladi.
      Moram napomenuti da ja imam jednu Zepter šerpu sa jaaaako debelim dnom i u njij kuham sve kremove ovog tipa na laganoj vatri uz stalno miješanje, a ne kuham na pari. Tako sam i ovaj put radila, ali vama po volji.
    4. 4.
      Od I i II kore izabrati onu koja je ljepša i ravnija i nju ostaviti za gornju. Drugu koru staviti na podlogu na kojoj će se filovati torta, poprskati je malo mlijekom sa rumom i filovati sa oko 1/4 fila. Potom staviti koru III, takođe je filovati, a zatim onu bolju od kora I i II takođe poprskanu mlijekom i filovati ostatkom fila odozgo i sa strane. Staviti je da se hladi.
    5. 5.
      Za ganache otopiti na vatri čokoladu u slatkom vrhnju i prekriti streč folijom i staviti da se hladi (bar 3-4 sata u frižideru). Umutiti mikserom i premazati cijelu tortu.
    6. 6.
    7. ukrasite po želji. Ja sam moju iščešljala sa strane :D a odozgo sam posula Crunchy kuglice i bijele čokoladne strugotine

Nema komentara:

Objavi komentar