loading...

utorak, 24. siječnja 2017.

Puter pogača



Sastojci

  • tijesto:
  • 4,5 šolje brašna
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašika Instant kvasca Dolcela
  • 1 šolja tople vode
  • 1 šolja toplog mlijeka
  • 1 kašika maslinovog ulja
  • jaje
  • i još:
  • oko 180 g hladnog putera
  • za premaz žumance
    • 1 šolja = 200 ml
    • Priprema

      1. 1.
        Sjediniti brašno, so, instant kvasac. Dodati umućeno jaje, ulje, vodu i mlijeko. Zamijesiti tijesto. Ostaviti prekriveno, na toplom, oko 45 minuta. Zatim, na pobrašnjenoj radnoj plohi tijesto premijesiti, pa razvaljati  na pravougaoni oblik. Naribati polovinu hladnog putera, pa dva puta preklopiti tijesto. Postupak ponoviti još jedanput (razvaljati na pravougaoni oblik, naribati preostali puter, pa dva puta preklopiti)!
      Ostaviti 5-6 minuta, pa pažljivo razvaljati na veličinu pleha u kojem ćete peći pogaču (kod mene oko 20x30 cm)! Staviti u pleh, obložen papirom, pa ostaviti oko 20 minuta prekriveno. Premazati umućenim žumancem, pa peći na 190 C.

Nema komentara:

Objavi komentar