loading...

ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

Mirjanina „čivutska“ pogača (štrudla) s orasima


Sastojci

  • Za tijesto:
  • 1/3 svježeg kvasca (cca 15 gr)
  • 1-1.5 dcl mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 3 šalice brašna
  • 1 žličica šećera
  • 1 žličica sode bikarbone
  • prstohvat soli
  • 1 šalica masti
  • Za nadjev:
  • 200-250 gr oraha (ili više ili manje)
  • šećera po ukusu
  • Priprema

    1. 1.

      Kvasac i šećer rastopiti u mlakom mlijeku i ostaviti kratko da se podigne.
    2. 2.

      U međuvremenu pomiješati suhe sastojke, brašno, sol, sodu bikarbonu i šećer te dodati mast (sjediniti trljanjem brašno i mast), a potom i kvasac i mlijeko te izraditi glatko tijesto.
    3. 3.

      Tijesto podijeliti na tri dijela. Svaki posebno razviti oklagijom tanko, po površini rasporediti nadjev (orasi + šećer po ukusu) te zarolati tijesto, a sa strane krajeve spojiti da nadjev ne bi curio tijekom pečenja. Tako učiniti i s preostala dva dijela tijesta. Ukupno ćete dobiti tri štrudle.
    4. 4.

      Štrudlu staviti peći na 180 stupnjeva dok blago ne porumeni.
    5. 5.

      Kada se ohladi izrezati je i posuti prah šećerom (u koji možemo dodati vanilija šećer).
    6. 6.

      * Orahe i mak nije potrebno prethodno popariti mlijekom.
      * U orahe i mak, šećera dodavati po ukusu, kao i količinu nadjeva. Ovisi volite li da nadjeva bude više ili manje. Ja sve to radim „odokativno“. :)
      * Šalica = 2 ili 3 dcl.
      * Ako vam se tijesto tijekom izrade lijepi, to znači da trebate dodati još malo brašna, i obratno ako se učini suhim dodati još malo mlijeka dok se dobije glatko tijesto.

Nema komentara:

Objavi komentar