loading...

utorak, 24. siječnja 2017.

Torta sa makom

Sastojci

  • za biskvit
  • 5 kom bjelanaca
  • 6 kašika šećera
  • 125 g Glatkog brašna Podravka
  • 60 g istopljenog putera
  • 5 kašika mljevenog maka
  • za preliti koru
  • oko 1 dl mlijeka
    • ta fil
    • 5 kom žumanaca
    • 4 kašike Gussnela Dolcela (gustina)
    • 2,5 dl mlijeka
    • 7 kašika šećera
    • 1 kom Vanilin šećer Dolcela
    • od 1/2 limuna ribana kora
    • 200 g krem sira
    • 250 g kisele pavlake
    • 1 kom Mljevene želatine Dolcela
    • 2 dl slatke pavlake za šlag
    • za limun kremu
    • 2 kom jaja
    • 2 kom limuna
    • 3 kašike Gussnela Dolcela (gustina)
    • 6 kašika šećera
    • 5o g putera
    • Priprema

      1. 1.
        Za biskvit dobro umutiti bjelanca sa mrvicom soli, dodati šećer pa mutiti da se šećer istopi, dodati istopljen maslac pa promiješati kašikom polako odozdo prema gore, izmiješati mak i brašno pa polako dodavati bjelancima miješajući kašikom odozdo prema gore.
        kalup za torte 26 cm. obložiti papirom za pečenje pa, sipati smjesu i poravnati.
        Peći na 180 C 20 minuta. 
      2. Za kremu izmiješati žumanca, gustin i malo mlijeka, ostatak mlijeka i šećer i vanilin šečer staviti da prokuva pa sipati smjesu od žumanaca i miješajući kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje. 
        Želatin preliti sa 2-3 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri. 
        Izmiješati sir i pavlaku, dodati umućenu kremu od žumanaca pa dobro umutiti. Želatin zagrijati da se otopi, nikako da prokuva pa sipati u smjesu od sira i žumanaca. Dobro umutiti slatku pavlaku pa sjediniti sa kremom
      3. Za limun kremu umutiti jaja, gustin sok i koru od limuna i sitopljen maslac pa kuvati da se zgusne
      4. Koru presjeći na 2 dijela, poprskati svaku nlijekom, premazati sa polovinom kreme, preliti limun kremom, premazati drugom polovinom kreme i staviti drugu koru.


Nema komentara:

Objavi komentar