Sastojci
- za biskvit
- 5 kom bjelanaca
- 6 kašika šećera
- 125 g Glatkog brašna Podravka
- 60 g istopljenog putera
- 5 kašika mljevenog maka
- za preliti koru
- oko 1 dl mlijeka
- ta fil
- 5 kom žumanaca
- 4 kašike Gussnela Dolcela (gustina)
- 2,5 dl mlijeka
- 7 kašika šećera
- 1 kom Vanilin šećer Dolcela
- od 1/2 limuna ribana kora
- 200 g krem sira
- 250 g kisele pavlake
- 1 kom Mljevene želatine Dolcela
- 2 dl slatke pavlake za šlag
- za limun kremu
- 2 kom jaja
- 2 kom limuna
- 3 kašike Gussnela Dolcela (gustina)
- 6 kašika šećera
- 5o g putera
Priprema
- 1.Za biskvit dobro umutiti bjelanca sa mrvicom soli, dodati šećer pa mutiti da se šećer istopi, dodati istopljen maslac pa promiješati kašikom polako odozdo prema gore, izmiješati mak i brašno pa polako dodavati bjelancima miješajući kašikom odozdo prema gore.
kalup za torte 26 cm. obložiti papirom za pečenje pa, sipati smjesu i poravnati.
Peći na 180 C 20 minuta. - Za kremu izmiješati žumanca, gustin i malo mlijeka, ostatak mlijeka i šećer i vanilin šečer staviti da prokuva pa sipati smjesu od žumanaca i miješajući kuvati da se zgusne. Ostaviti da se ohladi uz povremeno miješanje.
Želatin preliti sa 2-3 kašike hladne vode i ostaviti da nabubri.
Izmiješati sir i pavlaku, dodati umućenu kremu od žumanaca pa dobro umutiti. Želatin zagrijati da se otopi, nikako da prokuva pa sipati u smjesu od sira i žumanaca. Dobro umutiti slatku pavlaku pa sjediniti sa kremom - Za limun kremu umutiti jaja, gustin sok i koru od limuna i sitopljen maslac pa kuvati da se zgusne
- Koru presjeći na 2 dijela, poprskati svaku nlijekom, premazati sa polovinom kreme, preliti limun kremom, premazati drugom polovinom kreme i staviti drugu koru.
- 1.
Nema komentara:
Objavi komentar