Sastojci
- Kora
- 250 g brasna
- 150 g putera
- 70 g secera
- 2 zumanjka
- prstohvat soli
- Pistaci krema
- 100 g pistaca ( ostaviti malo za ukrasavanje)
- 70 g putera
- 75 g secera
- 40 g grckog jogurta
- 1 jaje
- prstohvat soli
- Ruze od jabuka
- 1 kg crvenih jabuka (crvani delicious)
- 350 g secera
Priprema
- 1.Kora: U posudu staviti omeksani puter, dodati brasno secer, jaja i so, te mjesiti sastojke da dobijemo mekano homogeno tjesto.Zaviti tijesto u prozirnu foliju i ostaviti u frizider 1 sat da odmara.
- 2.Pistaci krema: 15 minuta prije nego sto izvadimo tijesto napravimo kremu. Pomjesamo omeksani puter i jogurt. U masini za mljevenje izmeljemo pistace i secer. Pomjesamo sa smjesom jogurta i putera te dodamo jaja i so. Sve skupa dobro sjedinimo.
- 3.Ruze od jabuka: U 700 ml vode dodamo 350 g secera i stavimo da prokljuca. U meduvremenu izrezemo jabukama sredinu, operemo i izrezemo tanke kolutove. Ubacimo u kipui sirup i kad ponovo prokljuca skidamo sa vatre i izvadimo jabuke da se ocjede.
- 4.Formiramo ruze na taj nacin sto svaki kolutic prerezemo na pola i urolamo, za svaku ruzu potrebno su 3 polovine kolutica.
- 5.Pecenje kolaca: Izvatimo tijesto iz frizidera i raztanjimo na pobrasnjenoj povrsini. Prebacimo u modl- kalup za tortu promjera 26 i ostavimo rubove 3-4 centimetra.
- 6.Iztresemo kremu od pistaca pazeci da nam rub tijesta ostane visi za 1 centimetar.Stavimo peci u predhodno zagrijanu pecnicu na 170 stepeni 30 minuta.
- 7.Nakon toga izvadimo i poredamo ruze od jabuka te vratimo jos peci 10 minuta.Nakon pecenja ukrasimo sa rezanim pistacima.
- 6.
- 1.
Nema komentara:
Objavi komentar