loading...

ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

Mak kocke sa višnjama

Sastojci

  • Voćni sloj:
  • 450 g smrznutih višanja
  • 60 g šećera
  • vanlin šećer
  • 20 g kukuruznog škroba (gustina)
  • 4 žlice vode
  • 1 žlica (5 g) mljevene želatine (ili 2 lista)
  • Glazura od bijele čokolade:
  • 100 g bijele čokolade
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 1 žlica (5 g) mljevene želatine
  • 25 ml vode
  • 25 ml limunovog soka
  • Priprema

    1. 1.
      Biskvit:
      Bjelanjke mikserom istući u čvrsti snijeg.
      Postupno dodavati šećer i miksati dok se šećer ne otopi.
      Kuhačom lagano umiješati mješavinu maka, kokosa, badema, gustina i praška za pecivo.
      Veliki lim od pećnice (40 x 30 cm) obložiti papirom za pečenje, pa izliti i poravnati tijesto.
      Peći 20 minuta u pećnici zagrijanoj na 180"C.
      Pečeni biskvit malo prohladiti pa preliti vrelim mlijekom.
      Kada sa sasvim ohladi, uzduž ga prerezati na dva komada po dužoj strani.

    2. 2.
      Krema:
      U posudi za kuhanje kreme umutiti žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom. Umiješati naribanu limunovu koricu i gustin pa smjesu razrijediti sa malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka uzavreti pa lagano ulivati u umućene žumanjke stalno miješajući. Staviti kremu na laganu vatru i kuhati stalno miksajući dok se ne zgusne.
      Kremu prekriti prozirnom folijom, folija treba sasvim priljubiti uz kremu da se ne stvara kondenzacija i pustiti da se ohladi.
      Maslac sobne temperature i šećer u prahu pjenasto umutiti, dodati limunov sok te izmiješati sa ohlađenom kremom.
    3. 3.
      Voćni sloj:
      Mljevenu želatinu potopiti u 2 žlice hladne vode da nabubri.
      Smrznute višnje i šećer staviti kuhati. Kad voće prokuha, dodati gustin razmućen sa 4 žlice vode i kuhati otprilike 2 minute. Višnje malo zgnječiti jer će se kolač ljepše rezati. Posudu sa voćem maknuti sa vatre, dodati limunov sok i želatinu i dobro izmiješati da se želatina otopi. Pustiti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
      Ako se stavlja želatina u listićima, namočiti je u vodu da omekša pa ocijediti i umiješati u voće.
    4. 4.
      Slaganje kolača:
      Na jedan komad biskvita rasporediti kuhane višnje pa kremu od žumanjaka. Pokriti drugim biskvitom pa preliti toplom čokoladnom glazurom. Spremiti u hladnjak.
      Kad se krema stegne, kolač rezati na kocke i svaku ukrasiti polovicama višnje.
    5. 5.
      Glazura:
      U maloj posudi za kuhanje namočiti želatinu u mješavini vode i limunovog soka. Pustiti da nabubri.
      Čokoladu razlomiti na komade pa preliti toplim,  ne uzavrelim, slatkim vrhnjem. Staviti na paru i miješati dok se čokolada ne otopi. Maknuti sa vatre.
      Želatinu rastopiti na laganoj vatri (ne smije proključati) pa u tankom mlazu umiješati u toplu čokoladu stalno miješajući.
    6. 6.
      Napomene:
      - Dvije su verzije ovog kolača, sa i bez višanja.
      - Krema se može praviti sa 100 g gustina ili 2 kesice pudinga od vanilije. Ako se pravi sa gustinom, staviti vanilija šećer ili sjemenke iz mahune vanilije, za verziju sa pudingom ne treba ni jedno od toga.
      - Umjesto čokoladnom glazurom, gornji biskvit premazati tankim slojem kreme od žumanjaka pa posuti krupno mljevenim bademima ili preko kreme nanijeti sloj tučenog vrhnja za šlag..
      - Po želji kolač praviti od jednog sloja biskvita, s tim da se peče u četvrtastom kalupu za kolače, kod mene dimenzija 39 x 28 cm, premaže voćem, kremom i tučenim vrhnjem za šlag.

Nema komentara:

Objavi komentar