Sastojci
TIJESTO
– 300 gr brašna
– 50 gr šećera
– 50 gr putera
– 150 ml mlijeka
– 1 žumance
– 1 svježi kvasac
– 300 gr brašna
– 50 gr šećera
– 50 gr putera
– 150 ml mlijeka
– 1 žumance
– 1 svježi kvasac
KREMA
– 400 ml mlijeka
– 100 gr grožđica
– 80 gr šećera
– 50 gr putera
– 5 žumanaca
– 1 puding od vanilije
– 400 ml mlijeka
– 100 gr grožđica
– 80 gr šećera
– 50 gr putera
– 5 žumanaca
– 1 puding od vanilije
Način pripreme
U šerpu naspite 300 ml mlijeka sa šećerom i ostavite da se ugrije na laganoj vatri.
Umutiti četiri žumanca sa pudingom i ostatkom mlijeka pa smjesu polako dodati vrelom mlijeku brzo miješajući.
Kuhajte na laganoj vatri dok se ne zgusne.
Dodati puter izrezan na kockice i grožđice pa ostaviti da se ohlade
U mlakom mlijeku otopiti kvasac sa kašikom šećera i brašna.
Brašno pomiješajte sa otopljenim puterom, pa dodajte šećer i 4 žumanca.
Uspite kvasac koji je nadošao i umijesite glatko tijesto.
Ostavite da se udupla pa razvucite u pravougaonik.
Premažite kremom od vanilije pa zamotajte u rolat.
Sastavite rolat u prsten i prebacite u okruglu tepsiju.
Nožem zarežite tijesto, premažite žumancetom i stavite da se peče u rerni zagrijanoj na 180 stepeni oko 35 minuta.
Nema komentara:
Objavi komentar