loading...

ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

Čoko-lešnik torta

Sastojci:Količina:
Jaja24 komada
Šećer24 kašike
Šećer u prahu375g
Crna čokolada375g
Puter490g
Belo brašno4 kašike
Mleveni lešnik440g
Mlečna čokolada300g
Slatka pavlaka

Uputstvo za pripremu:

Najpre je potrebno skuvati fil. Žumanca i šećer u prahu skuvaju se na pari, a nekoliko minuta pre nego što fil bude skuvan, doda se crna čokolada. Poželjno bi bilo da bude narendana, da bi se lakše stopila.

 Kada si fil ohladi, umutiti puter i pomešati sa filom

Bitna napomena pre nego što pređemo na kore. Kada odvajate zumanca za fil, u četiri posude (šolje, činije...) izdvojite po šest belanaca. Svaka kora se peče posebno (a u kore se dodaje fil, zato njega treba prvo pripremiti) i mnogo je lakše odmah razdvojiti belanca, nego ih kasnije zapreminski deliti na 4 dela

Za jednu koru potrebno je 6 belanaca umućenih sa 6 kašika šećera, 110g lešnika, 1 kašikom brašna i 4 kašike fila. Kore se peku na 200 stepeni, oko 15 minuta. Pleh koji sam koristila je dimenzija 25x44cm

Filovati na sledeći način : kora - fil - kora - fil - kora -fil - kora

Zagrejati slatku pavlaku do ključanja, dodati mlečnu čokoladu i kada se ova smeša malo prohladi, preliti preko torte.

napomena

Preko torte se ne stavlja šlag, već se samo stranice mogu dekorisati seckanim lešnikom. Tortu sam pravila za dečiji rodjendan, zato je ukrašena fondanom. Možda i sami možete da primetite, ova torta je poprilično velika. Mere su malo čudne, jer su prilagođene sa okrugle torte na četvrtastu samo na osnovu površine kora
300ml

Nema komentara:

Objavi komentar