Sastojci
- 1 kg bijelog brašna
- 100 g maslaca
- 2 žlićice soli
- 2 žličice šećera
- 25 g kocka svježe germe, može i 1 kocka
- 4 dcl vode
- 1 žlica sirćeta
- 1 dcl mlijeka
Priprema
- 1.U plastičnu zdjelu stavi brašno, sol, maslac. U jednoj posudici zagrij mlijeko da bude mlako i u njemu razmuti germu sa šećerom. Kad se germa istopila stavi u brašno i sve zamijesi sa toplom vodom u koji smo stavili 1 žlicu sirćeta. Tijesto se mora lijepo odvajati od posude
- 2.Tijesto pokrij i ostavi da stoji 40-50 min. Nakon toga premijesi i ponovno ostavi da se pokriveno diže oko 25 min.
- 3.Nakon što je tijesto odležalo dodatnih 25 min, radnu površinu pospi brašnom i na istresi tijesto na radnu površinu. Od tijesta napravi 15 kuglica fino dlanovima i ostavi kuglice pokrivene krpom da stoje još 10ak min.
- 4.Svaku kuglicu razvaljaj valjkom i motaj kifle odozgo tako što na početku pritišćete dlanom, a poslije obadvijema rukama rolate prema dolje pritišćući tijesto dok ne dođete do kraja.
- 5.Pleh pokrij papirom i stavi kifle i ostavi još 15ak min da narastu. Svaku kiflu namaži mlakom vodom i pospi sa soli
- 6.Peci u rerni zagrijanoj na 250C 12 min- moja pečnica može samo do 230C, pa ih pećem dok lijepo ne porumene, ali ne previše.
- 7.Dobijete kifle kao iz pekare koje možete i sutra jesti, a mogu se i zamrznuti, pa su nakon zagrijavanja opet jako fine.
- 1.
Nema komentara:
Objavi komentar