loading...

ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

PEKARSKE KIFLE PO ORGINALNOM RECEPTU

Sastojci

  • kg bijelog brašna
  • 100 g maslaca
  • žlićice soli
  • žličice šećera
  • 25 g kocka svježe germe, može i 1 kocka
  • dcl vode
  • žlica sirćeta
  • dcl mlijeka
  • Priprema

    1. 1.
      U plastičnu zdjelu stavi brašno, sol, maslac. U jednoj posudici zagrij mlijeko da bude  mlako i u njemu razmuti germu sa šećerom. Kad se germa istopila stavi u brašno i sve zamijesi sa toplom vodom u koji smo stavili 1 žlicu sirćeta. Tijesto se mora lijepo odvajati od posude
    2. 2.
      Tijesto pokrij i ostavi da stoji 40-50 min. Nakon toga premijesi i ponovno ostavi da se pokriveno diže oko 25 min.
    3. 3.
      Nakon što je tijesto odležalo dodatnih 25 min, radnu površinu pospi brašnom i na istresi tijesto na radnu površinu. Od tijesta napravi 15 kuglica fino dlanovima i ostavi kuglice pokrivene krpom da stoje još 10ak min.
    4. 4.
      Svaku kuglicu razvaljaj valjkom i motaj kifle odozgo tako što na početku pritišćete dlanom, a poslije obadvijema rukama rolate prema dolje pritišćući tijesto dok ne dođete do kraja.
    5. 5.
      Pleh pokrij papirom i stavi kifle i ostavi još 15ak min  da narastu. Svaku kiflu namaži mlakom vodom i pospi sa soli
    6. 6.
      Peci u rerni zagrijanoj na 250C 12 min- moja pečnica može samo do 230C, pa ih pećem dok lijepo ne porumene, ali ne previše.
    7. 7.
      Dobijete kifle kao iz pekare koje možete i sutra jesti, a  mogu se i zamrznuti, pa su nakon zagrijavanja opet jako fine.

Nema komentara:

Objavi komentar