loading...

petak, 20. siječnja 2017.

jelkica


Sastojci


  • oko 750gr brasno
  • 1kocka svezeg kvasca /40gr/
  • 120ml ulje
  • 1,5kasicica sećera ( kristal)
  • 2kasicice soli
  • 2 kom jaja
  • 250ml toplog mleka
  • curekot za posipanje-moze i susam
  • 50-100gr margarina rasporediti preko pogace
  • 1kom jaje+malo ulja za premazivanje pogace
  • oko 250gr sira, belog, ili fetu, za fil
  • oko 200gr obarenog spanaca, za fil
  • fil mozete prilagoditi po vasoj zelj
  • Priprema

    1. 1.
      U posudi sipajte toplo mleko, rastvorite kvasac, dodajte secer, so, jaja, ulje, promesajte i dodavanjem brasna umesite glatko testo. Testo podelite na dva jednaka dela.
    2. 2.
      Nakon desetak minuta prvi deo testa sucite na hartiji za pecenje u obliku kao na slici. Drugi deo testa sucite isto na drugoj hartii za pecenje.
    3. 3.
      Pripremiti fil. Izmrvite sir i dodajte sitno naseckani spanac i promesati. Pripremljeni fil premazati preko prve kore, 
    4. 4.
      Drugu koru zajedno sa hartijom prebaciti preko prve nafilovane kore
    5. 5.
      Na slici se vidi kako treba zaseci kore kako bi dobili formu jelkice.

    6.
    Pocevsi od obelezenog stabla jelkice secemo horizontalne trakice odozdo pa ne gore sa obe strane do samog kraja,
  • 7.
    Pocevsi od najdonje trakice uvijamo ih po dva puta spiralno. Prvu trakicu, pa drugu, trecu... sve do vrha jelkice. Prema vrhu trakice uvijamo jednom jer su krace.

  • .
    Evo kako izgleda gotova jelkica.
  • .
    Jelkicu zajedno sa hartijom prebacimo u pleh u kojem ce se peci. Premazemo je umucenim jajetom kome smo dodali malo ulja.
  • 10.
    Krajeve jelkice i po sredini stabla pospemo curecotom ili susamom.
  • 11.
    Jelkicu ostavimo da nadoge i pre pecenja stavimo tufnice margarina preko nje.
  • 12.
    Pecemo na 200stepeni dok ne porumeni oko 40-45min. zavisi od vase pecnice.

  • 13.
    Od krajeve testa koje sam otsekla formirajuci jelkicu ispekla sam pogacice.

  • 14.
    .Ispala je predivna pogaca!


Nema komentara:

Objavi komentar