Sastojci
- oko 750gr brasno
- 1kocka svezeg kvasca /40gr/
- 120ml ulje
- 1,5kasicica sećera ( kristal)
- 2kasicice soli
- 2 kom jaja
- 250ml toplog mleka
- curekot za posipanje-moze i susam
- 50-100gr margarina rasporediti preko pogace
- 1kom jaje+malo ulja za premazivanje pogace
- oko 250gr sira, belog, ili fetu, za fil
- oko 200gr obarenog spanaca, za fil
- fil mozete prilagoditi po vasoj zelj
Priprema
- 1.U posudi sipajte toplo mleko, rastvorite kvasac, dodajte secer, so, jaja, ulje, promesajte i dodavanjem brasna umesite glatko testo. Testo podelite na dva jednaka dela.
- 2.Nakon desetak minuta prvi deo testa sucite na hartiji za pecenje u obliku kao na slici. Drugi deo testa sucite isto na drugoj hartii za pecenje.
- 3.Pripremiti fil. Izmrvite sir i dodajte sitno naseckani spanac i promesati. Pripremljeni fil premazati preko prve kore,
- 4.Drugu koru zajedno sa hartijom prebaciti preko prve nafilovane kore
- 5.Na slici se vidi kako treba zaseci kore kako bi dobili formu jelkice.
6.Pocevsi od obelezenog stabla jelkice secemo horizontalne trakice odozdo pa ne gore sa obe strane do samog kraja,- 1.
-
7.Pocevsi od najdonje trakice uvijamo ih po dva puta spiralno. Prvu trakicu, pa drugu, trecu... sve do vrha jelkice. Prema vrhu trakice uvijamo jednom jer su krace.
-
- .Evo kako izgleda gotova jelkica.
-
.Jelkicu zajedno sa hartijom prebacimo u pleh u kojem ce se peci. Premazemo je umucenim jajetom kome smo dodali malo ulja.
-
10.Krajeve jelkice i po sredini stabla pospemo curecotom ili susamom.
-
11.Jelkicu ostavimo da nadoge i pre pecenja stavimo tufnice margarina preko nje.
-
12.Pecemo na 200stepeni dok ne porumeni oko 40-45min. zavisi od vase pecnice.
-
- 13.Od krajeve testa koje sam otsekla formirajuci jelkicu ispekla sam pogacice.
-
14..Ispala je predivna pogaca!
-
Nema komentara:
Objavi komentar