Sastojci:
1/2 lista većih oblandi
1/2 lista većih oblandi
Za tamni dio:
600 gr suhih šljiva
1 dcl vode
125 gr maslaca ili margarina
200 gr čokolade
100 gr mljevenog keksa
600 gr suhih šljiva
1 dcl vode
125 gr maslaca ili margarina
200 gr čokolade
100 gr mljevenog keksa
Svijetli sloj:
200 gr šećera
2 dcl vode
125 gr maslaca ili margarina
250 gr kokosa
200 gr šećera
2 dcl vode
125 gr maslaca ili margarina
250 gr kokosa
Preliv od čokolade:
100 gr čokolade
4 kašike ulja
100 gr čokolade
4 kašike ulja
Priprema:
Suhe šljive samljeti ili sitno isjeckati. U posudu staviti mljevene šljive, 1 dcl vode, 125 gr maslaca i prokuhati na tihoj vatri da se sve sjedini, pa dodati 200 gr čokolade da se istopi. Skinuti sa vatre i dodati 100 gr mljevenog keksa (keksa može i manje, zavisi koliko su šljive suhe). Ovu masu dok je još topla staviti na 1/2 lista veće oblande. Poravnjati i ostaviti da se hladi.
Svijetli dio: U posudu staviti 200 gr šećera, 2 dcl vode i kuhati na vatri da se šećer istopi pa dodati 125 gr maslaca da se istopi, pa dodati 250 gr kokosa (kokos treba da je sitno mljeven, kad se sijeku štanglice lakše se sijeku i rez je uredan. Ako nije sitno mljeven još ga malo samjleti u električnoj sjeckalici).
Bijelu masu dok je još topla staviti preko tamne mase. Istopiti 100 gr čokolade sa 4 kašike ulja i preliti kolač
Nema komentara:
Objavi komentar