loading...

petak, 20. siječnja 2017.

jafa kolač




Sastojci

  • Za kore:
  • 4 kašike šećera
  • 3 kašike meda
  • 4 kašike otopljenog margarina
  • 8 kašika kisele vode
  • naribana korica jednog limuna
  • pola kašičice sode bikarbone
  • brasna po potrebi

  • Za fil:
  • 2 dl. vode
  • 200 grama šečera
  • 4 kašike dzema
  • 1 zamrznuta pomorandza
  • izmrvljena kora
    • + čokoladna glazura

    • Priprema

      1. 1.
        Pripremanje kore:
        Umutiti zajedno šećer i med, dodati kiselu vodu, otopljeni margarin, struganu koricu jednog limuna, manju kašičicu sode bikarbone i brašna po potrebi tako da dobijete testo koje je gusto kao testo za hleb. nakon dodavanja brašna masu morate početi mesiti rukama. Mesiti dok se ne dobije kompaktna smesa. Zatim smesu razvući na papiru za pečenje što tanje možete, odnosno korice treba da budu debljine 5 mm. Ja pečem tri kore na plehu dimenzija 25cm*18cm s tim što mi ponekad ne bude dovoljno testa, odnosno treća kora ne bude bas jednake veličine kao prve dve ali to nije ni bitno jer trecu koru kasnije treba da izmrvimo i dodamo u fil. Kore pre filovanja ostaviti da se ohlade. 
      2. 2.
        Fil pripremamo tako što stavimo 2 dl vode i 200 gr. šećera  da provre, ne trebate čekati da se šećer ušpinuje dovoljno je samo da provri pa zatim sklonite tu smesu sa šporeta, dodajte 4 kašike dzema (ja dodajem obično domaći dzem od šipuraka ili šljiva), sitno izmrvljenu treću koru i jednu izrendanu pomorandzu ( pomorandzu pre rendanja zamrznite i rendajte je tako zamrznutu). Sastojke za fil pomešajte tako da se dobije jedna gušća smesa. 
      3. 3.
        Fil zatim razmažite preko prve kore pa preko fila stavite drugu koru i najbolje je da kolač pritisnete bar nekom daskom ili slicnim težim predmetom kao kada pripremate oblande da se kore ne bi odvajale od fila. Kolač tako ostavite da prenoći i sutradan ga prelijte čokoladnom glazurom.

Nema komentara:

Objavi komentar