loading...

ponedjeljak, 23. siječnja 2017.

Baron torta


Sastojci

  • Biskvit (x 2)
  • ema br. 1
  • 14 žumanjaka
  • bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 10 velikih žlica šećera
  • 2 velike žlice gorkog kakaa u prahu
  • 2 velike žlice krušnih mrvica
    • Krema br 1
  • 10 velikih žlica šećera
  • 50 gr gorkog kakaa u prahu
  • 1 vrećica pudinga od čokolade
  • 1/2 litre mlijeka
  • 200 gr čokolade za kuhanje
  • 200 gr maslaca
    • Krema br. 2
    • 1/2 kg smrznutog šumskog voća
    • 2 dcl vode
    • 7 velikih žlica šećera
    • 1 vrećica želatine u prahu
    • 1 vrećica pudinga od jagode, maline ili okus slatkog vrhnja
    • Za ukrašavanje
    • korneti
    • čajni kolutići
    • šarene mrvice
    • čokolada za kuhanje
    • bijela čokolada
    • smjesa za gnijezda od kokosa ili sl.
    • Priprema

      1. Biskvit
      2. 1.
        Bjelanjke dobro izmiksajte sa prstohvatom soli uz polagano dodavanje šećera.
      3. 2.
        Krušne mrvice pomiješajte s kakaom i lagano umiješajte u pripremljeni snijeg.
      4. 3.
        Pripremljenu smjesu rasporedite po plehu (35x40 cm)  koji ste prethodno prekrili papirom  za pečenje.
      5. 4.
        Pecite cca 15 min. u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 C.
      6. 5.
        Ispecite dva takva biskvita
      7. 6.
        Ohlađene biskvite prerežite na dva dijela tako da dobijete četiri kore.
        1. Krema br. 1
        2. 1.
          Žumanjke izmiksajte sa šećerom dok ne posvjetle, a zatim u njih naizmjence dodajte kakao prah pomiješan sa pudingom i 1 dcl mlijeka.
        3. 2.
          Ostatak od 4 dcl mlijeka stavite na vatru i pustite da zakipi.
        4. 3.
          Na kratko maknite sa štednjaka pa umiješajte pripremljenu smjesu od jaja i pudinga. Vratite na vatru i kuhajte dok se ne zgusne.
        5. 4.
          Kada se smjesa zgusnula, maknite sa štednjaka i dodajte razlomljenu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi.
        6. 5.
          U još toplu kremu dodajte maslac sobne temperature i dobro izradite mikserom. Ostavite da se krema ohladi.
        7. Krema br. 2
        8. 1.
          Šumsko voće pomiješajte sa šećerom i 1 dcl vode i stavite kuhati. Želatinu namočite prema uputi na vrećici i ostavite da nabubri.
        9. 2.
          Kada voće zakipi i sav šećer se otopi izgnječite ga gnječilicom za krumpir ili izradite štapnim mikserom.
        10. 3.
          Puding razmutite sa 1 dcl vode i dodajte izrađenom voću.
        11. 4.
          Kuhajte dok se ne zgusne, a zatim maknite sa štednjaka, dodajte nabubrenu želatinu, dobro promiješajte  i ohladite.

        12. 5.
          Torta se slaže tako da na koru nanesete prvo čokoladnu kremu, zatim preko nje pažjlivo nanesete kremu od voća  - zatim ponovo kora, čokoladna krema, voćna krema...zadnju koru ne mažete. Idealno bi bilo da imate ovakav obruč za torte, ali može i bez njega. Tortu ostavite da se dobro stisne nekoliko sati na hladnom.
      8. Nakon šte se torta dobro stegnula maknite obruč i započnite s ukrašavanjem.
      9. Ukrašavanje

      10. 1.
        Za ružičastu kremu zagrijte slatko vrhnje ali da ne zakipi, dodajte boju a zatim i bijelu čokoladu izlommljenu na kockice. Sve dobro iuzmiješajte da dobijete jednoličnu smjesu i ostavite da se dobro ohladi.
      11. Ohlađenu kremu dobro izradite mikserom i  njeme premažite cijelu tortu
      12. Za glazuru otopite tamnu čokoladu sa uljem i prelijte preko ružičaste kreme.
      13. Čajne kolutiće umočite u otopljenu crnu čokoladu ili crvenu smjesu koju ste prelili preko kugle i posipajte šatenim mrvicama.

Nema komentara:

Objavi komentar