Sastojci
- Potrebno:
- 500 g kora za baklavu
- 500 g suvih sljiva
- 300 g sjeckanih oraha
- 2 vanilin secera
- 2 kasike kristal secera
- 100 g margarina
- 1 dl ulja
- Za agdu:
- 3 solje vode
- 3 solje secera
- 1 limun
Priprema
- 1.-Rernu ukljuciti na 180 stepeni.-Pomjesati sjeckane orahe sa obe vrste secera.-Na laganoj vatri istopiti margarin i dodati ulje.
- 2.Suve sljive potopiti u vodu i staviti da prokuvaju.Kuvati 5 minuta, skloniti ih sa vatre i ohladiti.Ohladjenim sljivama izvaditi kospe.
- 3.Za agdu, pomjesati vodu i secer i staviti da se kuva.Kad provri, kuvati 10 minuta i dodati isjecen limun.Agdu odloziti na hladjenje.
- 4.Nacin slaganja:Jednu koru premazati sa kasikom istopljenog margarina, preko staviti drugu koru, takodjeje premazati, pa staviti trecu koru i posuti je orasima.Pri samoj ivici poredjati sljive jednu do druge, urolati, isjeci na velicinu kolaca i sloziti u podmazan pleh.Na isti nacin filovati i ostale kore.
- 5.Peci oko 35 minuta, da baklava fino porumeni.Kad je peceno, odmah preliti ohladjenom agdom i odloziti na hladno mjesto.
- 1.
Nema komentara:
Objavi komentar