loading...

utorak, 31. siječnja 2017.

ŠUMSKA ZAVODNICA totalno kremasto i jednostavno…

Sastojci
– 500 ml voćnog jogurta okusa šumskog voća
– 500 ml slatkog vrhnja
– 50 g šećera u prahu
– 1 vanilin šećer
– 1 instant želatina
– 450 g smrznuto šumskog voća
– 1 preljev za torte
– 400 g piškota
Priprema
Smrznuto šumsko voće ostaviti sat vremena na sobnoj temperaturi.
Obruč za tortu (26 cm) obložiti folijom i staviti na tanjur za torte. Obložiti stranice obruča piškotama kojima je odrezan vrh radi lakšeg slaganja, a zatim obložiti dno tanjura.
U jednoj posudi izraditi slatko vrhnje u čvrsti šlag.
U drugoj posudi dobro izmiješati: jogurt sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Kad je dobro promiješano dodati instant želatinu i miksati da se želatina dobro izmiješa i otopi. Na kraju u ovu smjesu dodati šlag te ručno dobro izmiješati.
Šumsko voće ocijediti.
Polovinom kreme napuniti kalup, na nju složiti polovinu količine šumskog voća (200 g) te prekriti preostalom polovinom kreme.
Po vrhu rasporediti preostalo šumsko voće.
Pripremiti preljev za torte prema uputama na omotu pa preliti preko voća.
Tortu prije rezanja držati u hladnjaku minimalno 4 sata ili najbolje preko noći.
Skinuti obruč s folijom pa poslužiti

MEDENI DESERT

Sastojci
– 1 l mlijeka
– 1 šolja od 2,5 dl Gussnela Dolcela (gustina)
– 1,5 šolja šećera
– 5 kašika kakaa u prahu Dolcela
– 5o g maslaca
– 3 kašike meda
– 1 kom Burbon vanilin šećera
– oko 30 kom čokoladni keks
Priprema
U većoj posudi izmiješati gustin, šećer, kakao i vanilin šećer.
Mlijeko podgrijati da bude mlako, sipati po malo u smjesu sa gustinom i mutiti, staviti da se kuva uz neprekudno miješanje žicom dok se ne zgusne. U vruće dodati maslac i med i miješati da se istope.
U kalup 30 x 10 cm obložen folijom, sipati vruću smjesu, ostaviti 3­4 kašike, stavljati keks
remazati ostatkom smjese pa poslagati keksa koliko treba da se prekrije smjesa, prekriti folijom i ostaviti u frižider, najbolje preko noći
Ukrasiti po zelji

Milka kocke s makom

Sastojci:
– biskvit s makom (x 2)
– 3 bjelanca
– 3 žlice šećera
– 50 g mljevenog maka
– 1 krcata žlica oštrog brašna
– 1 kavena žličica praška za pecivo
– bijeli biskvit
– 3 bjelanca
– 3 žlice šećera
– 3 žlice mekog brašna
– 2 žlice ulja
– 1 kafena žličica praška za pecivo
Krema
– 700 ml mlijeka
– 200 g bijele Milke
– 100 g šećera
– 6 – 9 žumanaca (koliko vam ih ostane)
– 1 kom prašak za puding okusa slatkog vrhnja
– 2 žlice oštrog brašna
– 250 ml slatkog vrhnja
– 4 listića želatine
Priprema:
1. Za biskvit od maka istući čvrst snijeg od bjelanaca, dodati šećer i još kratko tući. Umiješati sve suhe sastojke i promiješati kuhačom dok se ne sjedine sa snijegom. Na kraju jednom kratko izmiješati. Premazati smjesu po limu za pečenje (20×30cm) obloženim papirom za pečenje. Staviti peći u zagrijanu pećnicu na 150*C – paziti da kore ostanu svijetle! Ponoviti postupak sa drugom korom od maka te trećom, bijelom korom.
2. U mlijeku rastopiti bijelu čokoladu i zahuhati sve ostale sastojke. Žumanca prethodno treba pjenasto umutiti sa malo toplog mlijeka, potom umiješati šećer sa praškom za puding i brašnom.
3. Kuhanu kremu prebaciti u drugu posudu, prekriti površinu kreme prozirnom folijom i lagano rukom pritisnuti ; dobro ohladiti.
4. Čvrsto istući slatko vrhnje i umiksati ga u prethodno razrađenu kremu te dodati pripremljenu želatinu. Kremu podijeliti u 3 jednake zdjelice i filati kore – bijela ide u sredinu. Po želji preliti bijelom čoko glazurom (ali Milka ne funkcionira najbolje u ulozi glazure) ili posipati makom.
5. Ohladiti preko noći, sutradan uživaaaat

Voćne oči

Sastojci
– 250 gr brašna
– 1/2 kesice pr. a pecivo
– 150 gr margarina
– 70 gr šećera
– 2 jajeta
– 1 vanilin šećer
– 1 kašika mleka ili kisele pavlake
– 1/2 limuna sok
– oko 300 gr šljiva
Priprema
Brašno pomešajte sa pr.za pecivom, u njemu razdrobite predhodno omekšali margarin, dodajte 1 jaje, šećer, vanilu, mleko ili pavlaku i sok. Brzo umesite glatko testo i ostavite ga dvadesetak minuta u frižider.
Sada testo razvaljajte oklagijom u koru debljine manje od pola cm. i od njega čašom izvadite krugove prečnika oko 4 i 6 cm. Manje krugove ispecite u zagrejanoj rerni u podmazanom većem plehu oko 3-4 minuta pa ih izvadite iz rerne.
Svaki ispečeni krug premažite umućenim jajetom (posebno rubove). Na njih stavljajte po manju polutku šljive, pa ih poklopite većim krugovima.
Rubove čvrsto spojite (stisnite). U sredini napravite mali zarez nožem, pa površinu premažite umućenim jajerom. Vratite pleh i pecite još 15-20 minuta na umerenoj temperaturi.
Od ove mere meni je izašlo 20-tak kolačića a vi ukoliko želite veću količini, povećajte meru namirnica.
Posluživanje
Kolačiće možete posuti prah šećerom. Izvrsnog su ukusa kako sveži tako i nakon nekoliko dana, kada postaju sipkaviji

Banana kocke sa eurokremom

Sastojci
Za koru:
– 5 jaja
– 5 kašika šećera
– 3 ravne kašike brašna
– 1 kesica praška za pecivo
– 4 kašike mlevenih oraha
Za fil:
– 1 l mleka
– 3 kesice pudinga od vanile
– 5 kašika šećera
– 1 kašika brašna
– 250 g margarina
– 5 kašika šećera u prahu
Za ukrašavanje:
– 100 g šlag kreme
– 100 ml mleka
– po želji malo čokolade
I još:
– 1,5 kg banana
– 400 g eurokrema
– 100 ml zaslađenog mleka za prelivanje kore
Kora: Penasto umutiti jaja, a pred kraj mućenja dodati šećer. Brašno i prašak za pecivo izmešati. pa dodati jajima, kao i mlevene orahe. Pleh dobro podmazati uljem i pobrašniti, pa u njega preručiti smesu. Peći u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 20 minuta. Kad se kora ohladi, preliti je sa 100 ml zaslađenog mleka.
Fil: Prah za puding izmešati sa šećerom i brašnom, pa od litre mleka sipati malo i razmutiti da nema grudvica, a ostatak mleka staviti da se zagreva. Kad provri, uliti mu smesu sa prah pudingom, smanjiti temperaturu i mešati dok se ne zgusne. Kad se skuva, ostaviti ga da se ohladi. Posebno umutiti margarin sa šećerom u prahu, pa mu postepeno dodavati ohlađen puding, i lepo sjediniti.
Fil podeliti na 2 dela. Eurokrem ostaviti na toplom da se razgreje, kako bi se lakše razmazao. Banane iseći na kolutove širine 7-8 mm. Na koru naneti polovinu fila, pa ga premazati polovinom eurokrema. Na eurokrem staviti banane. Preko banana naneti drugu polovinu fila, preko fila opet eurokrem. Staviti u frižider da se stegne, pa umutiti šlag kremu sa mlekom. Šlag krem premazati preko eurokrema, a preko šlaga po želji narendati 2 štanglice čokolade. Ostaviti u frižideru da prenoći.
Savet:
Ako imate vremena, najbolje je nakon nanošenja fila ostaviti kolač oko pola sata u frižideru da se malo stegne, pa onda namazati eurokrem. Isto i pre mazanja šlaga preko eurokrema. Takođe, najlakše je eurokrem nanositi i razmazivati postepeno, deo po deo a ne odjednom, i gde se jednom razmaže eurokrem taj deo se više ne dira.

SLANA TORTA OD PIRE KROMPIRA

SASTOJCI :
– 1, 5 krompira,
– 3 jaja,
– 1oo gr margarina ili putera,
– 15o gr fete ili nekog tvrđeg sira,
– kašika origana,
– 2 kašičice soli,
– 2oo gr šunke,
– 1oo gr suvog mesa ili kobasice,
– 2oo gr kačkavalja,
– pavlaka za premaz tj vrh torte
Mi nismo mogli da sačekamo da se ohladi lepo, što se da primetiti na fotografiji 
Vama preporučujem da slanu tortu spremite nekoliko sati ranije da bi se lepo prohladila i sekla. Ali ako ni vi ne možete da izdržite navalite jer je ukusna i topla, prosto se topi u ustima
PRIPREMA :
Krompir skuvati u ljusci. Oljuštiti ga i propasirati sa margarinom. Zatim dodati jaja, so i origano pa sve mikserom lepo sjediniti. Dodati fetu i promešati. Šunku, suvo meso i kačkavalj iseckati na kockice. U vatrostalnu činiju ili kalup za pečenje (može i pleh) staviti pola smese od krompira pa rasporediti šunku, meso i kačkavalj.
Preko staviti ostatak krompira i zapeći u zagrejanoj rerni na 2oo C oko 3o minuta pa je izvadite i poređajte kiselu pavlaku po vrhu i vratite u rernu da se još malo zapeče.
Uz slanu tortu od krompira možete dodati neku salaticu i ništa vam više ne treba jer je ona puna svega i sasvim dodvoljna za lep i obilan obrok :

ZALAZAK SUNCA

Sastojci
– 100 gr petit keksa
Žuti fil
– 3 dc vode
– 2 dc mleka
– 4 kašike gustina
– 3 žumanjka
– 5 kašika šećera
Crveni fil
– 6 dc soka od brusnice
– 2 pudinga od vanile
– 2 kašike šećer
Priprema
U vatrostalnoj posudi ili nekom malo dubljem plehu dim 14×24 poređati keks ja sam napisala 100 gr,ali sve zavisi od debljine keksa ima tanjih i debljih,može i plazma,keks netreba umakati omekša od fila.
Žuti fil: 3 žumanja , šećer, vanil šećer i gustin pomešati. Mleko i vodu staviti da se kuva i kad provri sipati u jaja i vratiti na ringlu da se skuva ,onako kao puding, sipati fil odmah preko keksa. ostaviti da stoji dok se skuva crveni fil.
Crveni fil: sok, puding i šećer staviti sve zajedno da se kuva, kad se zgusne i provri sipati preko žutog fila.

TUFAHIJE

Sastojci
– 2l vode
– 1kg jabuka
– 500 gr mljevenih oraha
– 300 gr šećera
Način pripreme
Jabuke operite, ogulite i izvadite im sredinu
U vodi otopite šećer i pustite da provrije pa dodajte jabuke.
Kuhajte na srednjoj vatri dok ne omekšaju.
Ostavite da se ohlade pa pomiješati orahe sa par kašika vode u kojoj su se kuhale jabuke i punite ih smjesom.
Po želji dekorišite šlagom i pospite sa još oraha.

HAVANA TORTA


Sastojci:
Za biskvit:
– 2 žumanjka
– 1 jaje
– 2 kašike šećera
– 2 kašike brašna
Za posip:
– 200 g šećera
– 100 g lješnjaka
1 list oblatne
Za kremu:
– 1 l mlijeka
– 500 g šećera
– 2 vanilij šećera
– 40 g želatine u prahu
– 3 šlag pjene
– 0,5 l vrhnja za šlag
Priprema:
Umutiti žumanjke, jaje i šećer pjenasto i u to dodati brašno, dobro izmješati. Kalup za tortu ili okruglu tepsiju obložiti papirom za pečenje, izliti smjesu i peći na 180 °C 15-ak minuta.
Šećer karamelizirati i u to dodati cijele lješnjake. Izliti na pouljen tanjir i ohladiti. Kad se ohladi samljeti. Samljeti i list oblatne, pa sve dobro izmiješati.
Želatinu pripremiti prema uputi na vrećici. Mlijeko, šećer i vanilij šećer se kuhaju, ali ne smije prokuhati. Kad je mlijeko skoro prokuhalo doda se želatina, dobro se izmješa dok se ne rastopi, ali mlijeko ne smije da proključa.
Dobro ohladiti, smjesa treba da pude kao puding. Kad je smjesa kao puding, umutiti šlag prema uputi proizvođača i izmješati sa prethodno napravljenom smjesom.
Jednu dublju okruglu šerpu, dimenzija malo manjih od kalupa za pečenje kore, obložiti najlon folijom. Staviti red kreme, pa posuti pripremljenom smjesom lješnjaka i oblatne, tako redom dok se sva smjesa ne potroši, na kraju ide krema. Pokriti aluminijskom folijom i ostaviti jedan dan u zamrzivaču.
Umutiti vrhnje za šlag, na biskvit staviti smjesu iz zamrzivača, premazati cijelu tortu šlagom i ukrasiti po želji.

VRHUNSKA NUTELLA TORTA BEZ PEČENJA: POTREBNA SU VAM SAMO 3 SASTOJKA!

Sastojci
– 600 g nutella
– 200 g ekspandirani pirinač
– 3 l sladoleda od vanile
Priprema
Ako možete prvo napravite sladoled nekoliko dana ranije a ako nećete da pravite sladoled, onda ga kupite. Okrugli kalup sa pomerajućim stranicama, prečnika 25cm ili sličnih veličina a možete ako hoćete da koristite i četvrtasti kalup, izbor je vaš,staviti u zamrzivač zajedno sa velikom zdelom za mućenje.
U dublju šerpu staviti nutelu i ekspandirani pirinač i na tihoj temperaturi sve zajedno izmešati da se nutela sjedini sa pirinčem. Uzeti veći plah,prekriti sa papirom za pečenje i sipati smesu od nutele. Poravnjati sa spatulom i staviti u zamrzivač da se dobro ohladi i stegne, ali da se ne zamrzne.
Sladoled izvaditi iz zamrzivača i ostaviti u frižider da omekne, da može da se meša, ali ne sme da se otopi. Posle 35 do 40 minuta izvaditi smesu od nutele i nožem i viljuškom iseći na sitne zalogajčiće, ako je potrebno vratiti u zamrzivač dok sladoled ne omekša. Kad je sladoled omekšao, izvaditi smesu od nutele, veliku zdelu i kalup iz zamrzivača.
Staviti omekšali sladoled u veliku zdelu, koju ste izvadili iz zamrzivača, dodati 3/4 smese od nutele, ostatak vratiti u zamrzivač dok ne napravite tortu, to vam je potrebno da stavite po vrhu torte, i sve dobro sjediniti sa omekšalim sladoledom. Tako pripremljenu smesu sipati u ohlađeni kalup ( sipati sa spatulom ili velikom kašikom i svaki put dobro izravnjati i pritisnuti malo više da izbegnete da imate “džepove” od vazduha. Kad ste završili sa smesom od sladoleda,izvaditi komadiće nutele iz zamrzivača, posuti svuda po vrhu.
Zaviti celu tortu i kalup u providnu foliju i vratiti nazad u zamrzivač, najmanje 4 do 6 sati, ili najbolje,preko noći da se potpuno zamrzne. Izvaditi tortu pola sata pre služenja i ostaviti u frižider. Skinuiti stranice sa kalupa, staviti na tacnu za torte. Zagrejati nož pod mlazom tople vode i seći tortu na šnite i poslužiti odmah

KINDER PINGVIN ŠNITE KOLAČ

Sastojci
Biskvit:
– 5 kom bjelanjaka
– 1 jušna žlica meda
– 5 žlica brašna
– 1 žlica velika i navršna puna kakaoa
– 2 žlice ulja
– 5 žumanjaka
– 1/2 kašič. praška za pecivo
Fil:
– 2,5 dl slatkog vrhnja i po želji 1 žlica šećera u prahu
– 1,5 dl hladnog mlijeka
– 1 vrećica želatine u prahu
Preljev:
– 100g čokolade za kuhanje
– 100g mliječne čokolade
– 150g margarina
Priprema
Umutiti bjelanjke, dodati im med, jedno po jedno žumance, ulje, i na kraju brašno sa praškom za pecivo i kakao.Izliti na široku tepsiju od pećnice postavljenu papirom za pečenje , vrlo kratko peći na 180C, oko 10-tak min.
Prohlađen biskvit prerezati na pola po dužini tepsije u kojoj se pekao.Za fil izmutiti slatko vrhnje, u dobro umućeno postepeno dodavati mlijeko, dobro izraditi ,
želatinu pripremiti po uputstvu i mlaku dodati u smjesu. Za čoko preljev: otopiti na pari obje vrste čokolade i margarin.
Otopljeno malo prohladiti.Slagati donja kora, tanki premaz od vrhnja(pola smjese)preko toga preliti čokoladnim preljevom,ostaviti čoko preljev malo stegnuti u hladnjaku radi lakšeg nastavka filovanja, odgore drugi dio premaza od vrhnja, drugio dio kore i odgore preliti sa čokoladnim preljevom

Kraljevska šarlota

Sastojci:
Za biskvit:
-8 jaja
-140 g šećera
-120 g Pšeničnog oštrog brašna tip 400
-1 Prašak za pecivo
Za premaz biskvita:
-300 g Džema marelica
Za kremu:
-3 jaja
-150 g šećera
-1 Vanilin šećer
-100 g maslaca
-2 vrećice Želatine
-100 ml hladne vode
-350 g krem sira
-200 ml slatkog vrhnja
-1 limenka Kompota od marelica
Priprema:
Za biskvit:
U veću posudu stavite jaja, šećer i dobro izmiješajte električnom miješalicom.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo i žlicom postepeno umiješajte u jaja.
Dva lima za pečenje (40×31 cm) obložite papirom za pečenje i u njih ravnomjerno rasporedite smjesu.
Pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
Pečene biskvite zarolajte u papir za pečenje i pustite da se ohladi 20-30 minuta.


Odmotajte biskvite, premažite ih džemom, ponovo zarolajte u papir i stavite u hladnjak najmanje 2 sata.
Ohlađene rolade narežite na kolutove debljine do 1 cm.
Okruglu zdjelu promjera 22 cm obložite prianjajućom folijom i u nju u krug posložite ¾ narezane rolade.
Kremu ulijte u posudu s roladom. Na kremu posložite ocijeđene marelice iz kompota, a na marelice preostalu roladu.
Šarlotu stavite u hladnjak na nekoliko sati da se krema dobro stisne.
Za kremu:
U posudu stavite 3 žumanjka, šećer, vanilin šećer i na pari kuhajte 4-5 minuta neprekidno miješajući.
Dodajte maslac i lagano miješajući kuhajte još nekoliko minuta i uklonite s pare.
Želatinu pomiješajte s vodom i pustite da odstoji 5 minuta. Želatinu lagano zagrijavajte na vatri da se otopi pa ju umiješajte u jaja.
Krem sir promiješajte i lagano umiješajte u smjesu.
Slatko vrhnje pomoću električne miješalice istucite u šlag, a bjelanjke istucite u čvrsti snijeg.
U jaja prvo umiješajte šlag, a zatim snijeg od bjelanjaka.

FERRERO KUGLICE…KAO DA JEDETE PRAVE RAFAELO KUGLICE

SASTOJCI
– 250 g napolitanki sa lešnicima
– 300 g seckanih lešnika
– 150 g cokolade
– 250 g margarina
– 100 g eurokrema
Za glazuru
– 3 kašike ulja
– 150 g čokolade
PRIPREMA
 Rastopiti margarin sa čokoladom, skinuti sa ringle, dodati eurokrem I sve dobro izmiksati.
2. U odvojenoj posudi izmrviti napolitanke I pomešati ih sa seckanim lešnicima.
3. Cokoladnu smesu sjediniti sa mešavinom od napolitanki I ostaviti da se ohladi.
4. Otopiti cokoladu sa 3 kašike ulja.
5. Od ohlađene smese dlanovima formirati kuglice veličine oraha, pa ih umakati u otopljenu čokoladu i ređati u pripremljenu tacnu.
6. Gotove kuglice staviti u frižider da se stegnu pa ih poslužiti.

Domaće Bounty čokoladice

Sastojci:
– 200 ml kondenziranog mlijeka (ili vrhnja za kuhanje)
– 150 g mrvica kokosa
– 400 g šećera u prahu
– 400 g čokolade (mliječne ili s većim postotkom kakaa)
Priprema:
1. U zdjeli ulijte mlijeko i dodajte mrvice kokosa.
2. Dodajte i šećer te sve zajedno dobro izmiješajte dok ne dobijete gustu, kremastu masu.
3. Ulijte smjesu u kalupe ili u četvrtastu posudu i stavite je u hladnjak da se potpuno ohladi.
4. Nakon što se smjesa ohladila i stvrdnula izvadite je iz kalupa ili je narežite na prutiće.
5. Jedan po jedan prutić umačite u otopljenu čokoladu te vratite u hladnjak dok se čokolada potpuno ne stvrdne.
Poslužite po vašem ukusu i uživajte u ovom super popularnom desertu!
Prijatno!

Voćna torta

Podloga:
– 10 dkg lješnjaka
– 10 dkg bajama ili oraha
Sitno nasjeckajte pa stavite u pećnicu 15 do 20 min. na 180 C. Kalup za tortu prije toga malo namažite sa uljem ili maslacem i pospite sa malo brašna.
Biskvit:
– 6 bjelanaca
– 8 žlica šećera
– 4 žlice marmelade od marelica
– 4 žlice brašna
– 4 žlice griza
Bjelance pjenasto umutite. Ostale sastojke skupa izmiješajte pa u tu smjesu dodajite drvenom žlicom pjenasto umućena bjelanca. Biskvit stavite na popržene lješnjake i bajame i sve skupa pecite 45 min. na 180 C (160 ako koristite ventilator u pećnici). Pečeni biskvit izvadite iz pećnice i ohladite.
Krema:
– 6 žumanaca
– 8 žlica šećera
– 2 pudinga od vanilije
– 2 žlice gustina
– 6 dcl mlijeka
– 25 dkg maslaca

Moram napomenuti da sam ja malo povećala sastojke za kremu jer mi više odgovara za kalup i paše mi malo više kreme.
Žumanca, šećer, prašak za puding od vanilije te brašno ili gustin smiksajte sa malo mlijeka. Dobivenu smjesu dodajte u uzavrelo kipuće mlijeko (skinite ga sa vatre i lagano u njega ulijte smjesu da se žumanca ne bi zgrudala). Ohladite kremu pa u nju dodajte pjenasto umućeno maslo (može i pola masla pola margarina.
Pola kreme stavite na biskvit, složite bananu i kivi (malo ih nakapajte limunom i pospite sa malo šećera u prahu), prekrijte sa drugim dijelom kreme i ukrasite sa šlagom.

Ledolino kolač!

Sastojci:
– 500 ml mlijeka
– 500 ml vrhnja za šlag
– 12 žlica gustina (cca 110g)
– 1 vanilin šećer
– 10 dag čokolade za kuhanje
– 10 dag bijele čokolade
– 4 žlice šećera
– kutija piškota ili manje pakiranje pettit keksa u varijanti za tortu ili kolač
Priprema:
Pomiješati mlijeko i vrhnje za šlag pa od te količine oduzeti oko 2 dl za pomiješati sa gustinom i šećerom.
Ostatak tekućine staviti kuhati pa kad zavrije ukuhati razmućeni gustin. Krema se relativno brzo zgusne te ju nije potrebno dugo kuhati, cca. 2-3 min.
Kuhanu kremu podijeliti na dva dijela. U jedan dio umiješati natrganu čokoladu i miješati energično da se čokolada otopi a u drugi dio dodati bijelu čokoladu pa također dobro promiješati.
Na dno kalupa za torte složiti piškote umočene u mlijeko ili pettit kekse pa odmah premazati prvo tamnom a potom i bijelom kremom. Možete ako želite stavljati naizmjence pa ćete dobiti mramorni efekt.
Ostaviti tortu na u hladnjaku da se dobro rashladi i uživati u svakom zalogaju

JOGO DESERT

Sastojci:
Biskvit:
– 25dkg brašna
– 1/2l mlijeka
– 2dcl šećera
– 4 žlice velike pekmeza
– 3 velike žlice ulja
– pola male žlice sode bikarbone
– 2 velike žlice kakaa
Fil:
– 3 jogo deserta od jagode
– 15dkg šećera
– 1/2 slatkog vrhnja
– 3 želatine
– ekstrakt jagode
Priprema:
Sastojke od biskvita sve stavi u posudu i izmiksaj.
Podjeli u 2 jednaka dijela i peći u srednje veličine brotvi ili tepsiji
Želatinu natopite u 10 žlica vode kada prođe 10 min stavite da se otopi, dok se želatina na laganoj vatri topi izmiksaj slatko vrhnje i u izmiksano dodaj šećer i još miksaj i dodaj želatinu, zatim istresi jogo desert od jagode i ekstrakta i promješaj.
Kada je gotovo nafiluj kore, stavi u hladnjak i kada se stegne izreži.

osvjezavajuce kocke

Sastojci
– 1 manje pakovanje petit-beurre keksa sa maslacem
– toplo mlijeko za natopiti keks
– rum ili pina colada po zelji
Za Puding-Kremu
– 4 zumanjka
– 8 zlica secera
– 2 Vrecice vanilin-secera
– 2 pudinga okusa-vanilije
– 2 zlice gustina
– 1l. mlijeka
– 4 bijelanjka cvrsto tuceni snijeg uz dodatak par kapi limunova soka
– 2-3 slag pijene(u prahu)
ILI
– 200ml. slatkog vrhnja za slag
– cokolada za ukras po zelji ili cokoladni preljev
Priprema
Petit keks,namocite malo u toplom mlijeku,,pa ga poslozite na pleh ili uodgovarajuci kalup,pa ga ako zelite jos lagano poprskajte s rumom ili pina coladom.Podlogu od keksa ostavite u frizider dok ne pripremite kremu.
Prokuhajte mlijeko,pa u njega lagano dodajte,smijesu od umucenih zumanjaka,secera,vanilin secera,puding-prah-okusa vanile i gustin,dodajte i malo hladnog mlijeka,da smijesa postane lagano- tekuca.
U vrucu kremu,kada je gotova,dodajte cvrsto tuceni snijeg od bijelanjaka ,zlicu po zlicu,mijesajte drvenom zlicom.
Na ohladenu kremu stavite slag pijenu ili tuceno slatko vrhnje za slag.Izvadite podlogu od keksa iz frizidera,prelijte je puding-kremom i ukrasite slagom,po vrhu pospite cokoladom.

VOĆNA NESQUIK TORTA

SASTOJCI
Podloga:
– 250 gr mljevenog plazma ili petit keksa
– 1.5 dl mlijeka
– 2 kašike nesquika
– 60 gr maslaca
Fil od kupina:
– 6.0 dl voćnog pirea (kod mene su kupine, ja sam 800 gr svježih kupina izmiksala, a zatim procjedila kroz gazu i dobila ovu količinu)
– 6 kašika šećera (može manje, a i više kako ko voli)
– 60 gr gustina
– 60 gr maslaca
Nesquik-nougat krema:
– 7.5 dl punomasnog mlijeka
– 2 kašike nesquika
– 3 pudinga nougat premium
– 4 kašike šećera
– 150 gr nesquik ili kinder čokolade sa mliječnim punjenjem
– 125 gr maslaca
– 100 ml umućenog slatkog vrhnja
Za ukrašavanje:
– 200 ml umućenog slatkog vrhnja
– 1 kašika nesquika
PRIPREMA
1. -Nesquik-nougat krema:
ovo mi je jedna od najukusnijih krema, probala sam Bojaninu iz Nesquik pite i oduševila se, ovo je malo drugačija verzija, malo mekša i super se slaže sa želeom od kupina..
Od 7.5. dl mlijeka odvojimo 1 dl, prosijemo puding, dodamo šećer i to razmutimo u tom 1dl fino da nema grudvica. U ostatak mlijeka staviti 2 kašike nesquika i staviti na šporet da se grije.
U vrelo dodavati razmućen puding i skuhati finu gustu kremu, skloniti sa vatre i odmah dodati 150 gr čokolade i miješati dok se ne istopi. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi.
2. Podloga od keksa:
Mljeveni keks preliti sa 1.5-2.0 dl mljeka (zavisi od keksa-koliko upija) u koje smo dodali i razmutili nesquik i rukama umjesiti.
Izmiksati maslac i dodavati prethodnu smjesu i sve fino sjediniti. Obruč za tortu prečnika 26 cm obložiti prozirnom folijom , staviti na pladanj za torte i preručiti izmiksani keks i formirati glatku i ravnomjernu podlogu. Ostaviti u frižideru dok pravite žele od voća.
3. Voćna krema:
Voćni pire staviti u šerpu, odvojiti malo i u tome izmješati prosijani gustin i šećer i to skuhati uz stalno mješanje u ostatku zagrijane tečnosti na vatri.
Kad je žele kuhan, skloniti sa šporeta i dodati maslac, mješati dok se ne istopi.
Toplu voćnu kremu premazati preko podloge od keksa i ostaviti u frižider.
4. Nesquik-nougat krema- nastavak:
Kad je krema ohlađena, posebno pjenasto umutiti maslac i dodavati kašiku po kašiku kreme i miksati malo duže da se sve fino sjedini.
Posebno umutiti 300 ml vrhnja za šlag u to dodati 1-2 kašike nesquika, te 1/3 (100ml) lagano kašikom umješati u gornju kremu.
Ovaj fil premazati preko voćnog, a sa ostatkom umućenog slatkog vrhnja ukrasiti torticu po želji…ja sam odozgo naribala čokoladu i poredala kupine….a vi kako god želite