loading...

petak, 9. prosinca 2016.

Bajandera




Sastojci

  • za BajaNderu:
  • 450 gr šećera
  • 220 ml vode
  • 1 pakovanje vanil šećera ili 1 kašika domaće vanile
  • 200 gr maslaca
  • 300 gr mlevenog plazma keksa
  • 300 gr mlevenog nepečenog lešnika
  • 100 gr čokolade
  • za glaNzuru:
  • 100 gr čokolade
  • 100 ml kisele pavlake 20%mm
  • 2 kašike ulja
  • 50 gr maslaca
  • Priprema

    1. 1.
      450 gr šećera preliti sa 220 ml vode. Dodati i jedno pakovanje vanil šećera i sve kuvati da lagano vri 2-3 minuta. U sirup dodati 200 gr maslaca i izmešati da se rastopi.
    2. 2.U dubljem sudu izmešati 300 gr mlevenog plazma keksa i 300 gr mlevenih nepečenih lešnika. Sve preliti vrućim sirupom i izmešati varjačom (nikako rukama, vrelo je!). Smesu podeliti na dva jednaka dela pa u jedan deo dodati 100 gr otopljene čokolade. 
    3. 3.Plastičnu tacnu ili odgovarajući pleh premazati sa malo ulja pa prvo rastanjiti tamnu smesu, da bude debljine 1 cm. Poravnati stranice da ne bi bilo puno okrajaka. Da bi površina bila ravna predjem lagano varjačom po površini. Preko naneti svetliji deo, pošto je još sve toplo ja bukvalno "izdrobim" svetlo testo ravnomerno po površini a zatim ga lagano utapkam. Ponovo poravnati ivice i površinu pa ostaviti da se kolač ohladi.
    4. 4.
      Za glazuru otopiti 100gr čokolade, 100 ml kisele pavlake, 2 kašike ulja i 50 gr maslaca. Sve dobro izmešati pa preliti kolač. 

      BajaNdera se, kao i Bajadera,  tradicionalno seče na štanglice. 
    5. 5.
      Poznati su mi i neki ljudi koji ovu BajaNderu zovu BajaŽdera. Nisam pitala zašto.
    Izvor:coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar