loading...

utorak, 13. prosinca 2016.

Božićni kolačići sa orasima i suhim smokvama




Sastojci

  • Prhko tijesto:
  • 100 g mljevenih oraha
  • 100 g šećera u prahu /manje više po ukusu
  • pola vrećice Prašak za pecivo Docela
  • manje jaje
  • 120 g krem punomasnog sira
  • 130 g otopljenog margarina
  • cca 150 g integralnog brašna
  • cca 250 g Pšenično glatko brašno Podravka
  • korica limuna i naranče
  • par kapi ekstrakta od ruma
  • 1 Limun šećer Dolcela
  • Priprema

    1. PRHKO TIJESTO
    2. 1.
      Samljeti orahe, dodati sve začine, šećer u prahu, otopljeni margarin, jaje i krem sir. 
      Polako dodatavati prosijano brašno sa praškom za pecivo i prstohvatom soli....tijesto treba biti mekano, ali opet da se može oblikovati.... stavila sam oko 400 g brašna.
      Tijesto oblikovati u pravokutnik i ostaviti u hladnjaku par sati. Najbolje bi bilo preko noći.
    3. SUŠENE SMOKVE
    4. 1.
      Sušene smokve izrezati na komadiće i zaliti sa amaretom, sokom od jedne naranče te dodati šećer u prahu. Ostaviti par sati da se smokve namoče (najbolje preko noći).
    1. PUNJENJE
    2. 1.
      Pekmez od smokava pomiješati sa šećerom u prahu, ekstraktom ruma, par kapi limunova soka i mljevenim orasima. 
    3. OBLIKOVANJE KEKSIĆA
    4. 1.
      Uzeti komad tijesta i oblikovati ga u kuglicu...promjera cca 1,5 cm. Prstom udubiti sredinu kao na slici.
    2.
    Dodati trećinu žličice punjenja u udubljenje.
  • 3.
    Staviti par komadića smokava na vrh.
  • 4.
    Peći u pećnici na 200 stupnjeva oko 15 min. Keksići ne smiju potamniti.
  • Izvor.colinarka.
  • SMOKVE
  • 100 g sušenih smokava
  • 3 žlice amareta
  • 1 naranča sok
  • po želji šećer u prahu

Nema komentara:

Objavi komentar