Sastojci
10 osoba- 390 grama Glatkog brašna Podravka
- 180 grama mljevenih lješnjaka
- 280 grama šećera (kristal)
- 180 grama margarina
- 180 grama masti
- 2 žutanjka
- 1 žličica Praška za pecivo Docela ili sode bikarbone (još bolje)
- na vrh noža soli
- nutelle ili linolade ili malo čokolade za kuhanje
- Ovisi o brašnu može se dogoditi da ćete morati još malo dodati ali najviše 30-40 grama
Priprema
- 1.Postupak je vrlo jednostavan - u brašno dodati mljevene lješnjake, šećer, margarin, mast, jaja, prašak za pecivo ili sodu bikarbonu i malo soli.
- 2.Sve izmiksajte, prebaciti na radnu površinu i još malo promjesiti.Zamotati u prozirnu foliju i ostaviti u hladnjaku oko 1 sat.
- 3.Zatim tijesto razvaljati na debljinu 2-3mm - ja to radim preko papira i na papiru da ne moram dodavati više brašna, tako mi se ne lijepi za radnu površinu. Umjesto papira odlično će poslužiti one šuškave vrećice u kojima zamrzavamo hranu ali moraju biti malo veće.
- 4.Kalupom izrezivati keksiće i sa malim razmakom ih stavljati na papir u zagrijanu pećnicu.Peku se svega 5-6 minuta na 160-170 stupnjeva, ovisi o vašoj pećnici. Keksići moraju ostati bijeli, čim im rubovi dobiju laganu boju - gotovi su.
- 5.Prohladiti ih i spajati nutellom, otopljenom čokoladom, može i sa pekmezom ili nekom drugom kremom po izboru.
- 6.Već sam napomenula da po receptu nemaju posebnu glazuru ali ja sam ipak kapnula malo čokolade....
Posluživanje
Od ove količine dobiju se oko 160 gotovih, spojenih keksića, jasno ovisi o veličini kalupa, moj je bio promjera 3 cm.Spremiti ih u limenu kutiju, odlično se ponašaju i nakon nekoliko dana.- 1.
- Izvor:colinarka
Nema komentara:
Objavi komentar