loading...

četvrtak, 22. prosinca 2016.

Čokoladni kolač s prelivom



POTREBNO JE
250 g crne čokolade, 6 jaja, 250 g šećera, 315 g pečenih i krupnije iseckanih lešnika, kašika ruma
Za preliv: 100 g čokolade, 50 g maslaca

PRIPREMA
Čokoladu izlomite na kockice u vatrostalnu činiju, a nju stavite na lonac napunjen vodom. Kuvajte čokoladu na pari, uz stalno mešanje, dok se ne rastopi. Sklonite s lonca i ostavite da se prohladi. Mutite žumanca sa šećerom dok smesa ne postane potpuno gusta. Potom dodajte rastopljenu čokoladu, lešnik, koji ste prethodno ispekli i krupnije nasekli, i rum. Potom umešajte čvrsto ulupana belanca, obavezno drvenom varjačom. Sipajte testo u podmazanu okruglu modlu, prečnika 23 cm, i pecite 50 minuta na 190 stepeni. Ostavite kolač u modli da se ohladi, zatim ga izvadite. Neposredno pre služenja pospite kolač šećerom u prahu. Za preliv dobro izmešajte čokoladu i maslac, a zatim lagano špatulom nanesite preko kolača ili formirajte loptice koje ćete služiti uz nasečenu parčad kolača.

Nema komentara:

Objavi komentar