Sastojci
8 osoba- za testo:
- 550 gr mekog brašna TIP400
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
- 50 gr šećera
- 200 ml mleka
- 50 ml jogurta
- 50 ml ulja
- 20 gr svežeg kvasca
- 1 limun (rendana kora)
Priprema
- 1.Aktivirati kvasac u 50 ml mlakog mleka uz dodatak šećera. U vangli umutiti jaje, dodati so, ulje, ostatak mlakog mleka, jogurt sobne temperature, rendanu koru limuna i nadošli kvasac - izmešati. Zamesiti meko testo postepeno dodajući prosejano brašno. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu da se udvostruči.
- 2.Naraslo testo premesiti i podeliti na tri dela, s tim da je jedan deo manji (treba da je oko 1/4 ukupne količine testa). Prvo oblikovati taj najmanji deo. Podeliti ga na 4 jufke, koje treba razviti u krugove prečnika oko 10 cm.
- 3.Tri kruga premazati otopljenom čokoladom i složiti jedan na drugi. Odozgo ide nepremazani deo.Tepsiju prečnika 26 cm ovlaš premazati margarinom. Na dno staviti krug od papira za pečenje. U centar tepsije staviti pripremljeno testo.
- 4.Drugi deo razviti kao pravougaonik dužine oko 50 cm. Premazati ga otopljenom čokoladom i urolovati. Oštrim nožem preseći ga popreko na 4 dela jednake dužine, a potom svaki od njih kosim rezom ponovo na pola. Dobijene "rolatiće" složiti oko centralnog dela, ravnim rezom uz njega.
- 5.Treći deo podeliti na 32 dela koje treba rastanjiti u duge valjke. Po 4 ta valjka odvojiti za 8 pletenica.
- 6.Pletenje: krajnji levi valjak provući ispod dva naredna (na desno)pa preko jednog sa leve strane.Sada to ponoviti ali uzimajući krajnji desni valjak. Ponavljati naizmenično menjajući strane. Gotovoj pletenici odseći višak.
- 7.Oblikovanu pletenicu staviti u tepsiju između 2 koso isečena valjka. Ponoviti postupak za narednih 7 pletenica. Od ostataka testa napraviti 16 malih buhtli (puniti ih čokoladom).
- 8.Stavljati ih između pletenice i valjka, uz rub tepsije.
- 9.Uključiti rernu na 180-200C (u zavisnosti od jačine vaše rerne). Pogaču premazati umućenim jajetom i ukrasiti po želji. Peći oko 25-30 min (to opet zavisi od jačine rerne)
Posluživanje
Pečenu odmah izvaditi iz tepsije, staviti na rešetku za hlađenje i pokriti kuhinjskom krpom. Pre služenja se može posuti šećerom u prahu.Umesto otopljene čokolade može se koristiti nutela, fil od maka...- 1.
- Izvor:coolinarka.com
- za nadev:
- 200 gr čokolade
- za premazivanje pogače:
- 1 jaje
Nema komentara:
Objavi komentar