loading...

petak, 2. prosinca 2016.

Ruski medenjaci sa kafom (priyaniki)

Sastojci

  • 60 ml espresso kafe (2 shots-a)
  • 115 gr neslanog putera
  • 100 gr belog, kristal šećera
  • 180 ml meda
  • 1 kašičica arome vanile
  • 1/2 kašičice pimenta (allspice)
  • 1/2 kašičice zvezdastog anisa
  • 1/4 kašičice muškatnog oraščića
  • jaje
  • 5 gr soda bikarbone
  • 1 kašičica belog sirćeta (octa)
  • 5 gr praška za pecivo
  • 375 gr belog brašna
    1. 1.
      U šerpu staviti kafu, puter, šećer i med. Zagrevati na srednjoj vatri uz mešanje dok se šećer potpuno ne otopi. Skloniti sa vatre i prohladiti 10-15 minuta.
      * Umesto espresso kafe, možete koristiti jače skuvanu filter, tursku ili nes kafu. Origanal recept traži nes kafu. Za ovu količinu bi vam trebalo 60ml granula koje ćete rastvoriti u 60 ml tople vode.
    2. 2.
      U međuvremenu, u drugoj posudi promešati brašno, prašak za pecivo i začine. Napraviti malo udubljenje u sredini pa dodati razmućeno jaje, aromu vanile i soda bikarbonu predhodno razmućenu sa sirćetom.
      Zatim, polako ulivati prohlađenu mešavinu od meda i putera i mešati špatulom dok se smesa ne ujednači. Smesa će biti dosta gusta i lepljiva.
    3. 3.
      Ovako pripremljenu smesu prekriti providnom folijom i ohladiti na sobnoj temperaturi oko 4 sata ili preko noći.
      *Ja sam ostavila moju smesu da miruje oko 2 sata i bila je odlična za rad.
    4. 4.
      Rernu uključiti na 160C. Staviti pek papir na 2 tepsije veličine 30x40 cm.
      Kafenom kašičicom vaditi smesu na pek papir, ostavljajući razmak između svakog keksića.
      1 kašičica=1 keksić (15-18gr).  Na jednu tepsiju mi je stalo 24 komada, dakle ukupno sam dobila 48 keksića.
      Nakon što svu smesu rasporedite na tepsije, rukama ih oblikujte u kuglice i pecite (jednu po jednu tepsiju) 20 minuta.
      U međuvremenu, prah šećer i mleko sjedinite i dobro promešate da dobijete gustu glazuru.
    5. 5.
      Nakon što su se keksići ohladili, svaki umočiti u mešavinu prah šećera i mleka, pa staviti na žicu da otkaplje višak. Keksiće ostaviti par sati ili preko noći da se "beli pokrivač" potpuno osuši i stvrdne.

    Posluživanje

    Uživati uz šolju tople kafe, čaja, mleka ili pak tople čokolade!

    PRIJATNO!!!
  • Izvor.coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar