Sastojci
- 60 ml espresso kafe (2 shots-a)
- 115 gr neslanog putera
- 100 gr belog, kristal šećera
- 180 ml meda
- 1 kašičica arome vanile
- 1/2 kašičice pimenta (allspice)
- 1/2 kašičice zvezdastog anisa
- 1/4 kašičice muškatnog oraščića
- 1 jaje
- 5 gr soda bikarbone
- 1 kašičica belog sirćeta (octa)
- 5 gr praška za pecivo
- 375 gr belog brašna
- 1.U šerpu staviti kafu, puter, šećer i med. Zagrevati na srednjoj vatri uz mešanje dok se šećer potpuno ne otopi. Skloniti sa vatre i prohladiti 10-15 minuta.* Umesto espresso kafe, možete koristiti jače skuvanu filter, tursku ili nes kafu. Origanal recept traži nes kafu. Za ovu količinu bi vam trebalo 60ml granula koje ćete rastvoriti u 60 ml tople vode.
- 2.U međuvremenu, u drugoj posudi promešati brašno, prašak za pecivo i začine. Napraviti malo udubljenje u sredini pa dodati razmućeno jaje, aromu vanile i soda bikarbonu predhodno razmućenu sa sirćetom.Zatim, polako ulivati prohlađenu mešavinu od meda i putera i mešati špatulom dok se smesa ne ujednači. Smesa će biti dosta gusta i lepljiva.
- 3.Ovako pripremljenu smesu prekriti providnom folijom i ohladiti na sobnoj temperaturi oko 4 sata ili preko noći.*Ja sam ostavila moju smesu da miruje oko 2 sata i bila je odlična za rad.
- 4.Rernu uključiti na 160C. Staviti pek papir na 2 tepsije veličine 30x40 cm.Kafenom kašičicom vaditi smesu na pek papir, ostavljajući razmak između svakog keksića.1 kašičica=1 keksić (15-18gr). Na jednu tepsiju mi je stalo 24 komada, dakle ukupno sam dobila 48 keksića.Nakon što svu smesu rasporedite na tepsije, rukama ih oblikujte u kuglice i pecite (jednu po jednu tepsiju) 20 minuta.U međuvremenu, prah šećer i mleko sjedinite i dobro promešate da dobijete gustu glazuru.
- 5.Nakon što su se keksići ohladili, svaki umočiti u mešavinu prah šećera i mleka, pa staviti na žicu da otkaplje višak. Keksiće ostaviti par sati ili preko noći da se "beli pokrivač" potpuno osuši i stvrdne.
Posluživanje
Uživati uz šolju tople kafe, čaja, mleka ili pak tople čokolade!PRIJATNO!!!- 1.
- Izvor.coolinarka.com
- Beli pokrivač:
- 250 gr prah šećera
- 75ml (5 kašika) hladnog mleka
Nema komentara:
Objavi komentar