loading...

nedjelja, 11. prosinca 2016.

Rozen torta

Sastojci

  4 osobe
  • korice
  • 1 pakovanje gotovih kora za rozen tortu
  • ili za pravljenje korica
  • 5 kom žumanaca
  • 200gr šećera
  • 1 kom Vanilin šećer Dolcela
  • oko 700 gr brašna
  • 1/3 kašičice sode bikarbone
  • 150-160gr maslaca
  • 200ml mleka
  • Priprema

    1. 1.
      mleko staviti sa šećerom da se zagreje do vrenja.ubaciti mlevene orahe i jako promešati.dok je još vrelo dodati margarin i mutiti mikserom dok fil ne postane penast i vazdušast.ako bi posnu varijantu, mleko se zameni vodom.
    2. 2.
      korice filovati prohlađenim filom.zadnju ostaviti bez fila, blago pritisnuti pa kad se torta potpuno ohladi, ili tek sutradan preliti glazurom.
      glazura može biti od belog fondana u koji se ubaci ekstrat maline, ili:prah šećer umutiti sa snegom od belanceta  , da bude gust i teško se razliva,dodati nekoliko kapi soka limuna , dodati ekstrat maline pa preliti preko torte.
      1. 3.

        postupak za pravljenje kora

        moram napomenuti da je torta na slici pravljena od gotovih korica, a u čast moje mame poklanjam vam njen recept i postupak pravljenja korica.
        žumanca i šećer umutiti dodati maslac, vanilu, sjediniti,dodati sodu bikarbonu,dodati prvo dve trećine brašna, oko 500 gr, pa postepeno dodavati ostatak brašna i mleko.važno je da testo bude mekano taman da se lepo razviju korice.testo podeliti na 8 delova, razviti kore na peki papirima demenzija oko 30*25.peći ih na okrenutom plehu u pećnici na umerenoj temperaturi (oko 160 stepeni).
        pečene kore slagati jednu na drugu sa papirom pokriti krpom i blago pritisnuti plehom.
        kada su sve korice pečene, po hladjenju filovati ih.

      Posluživanje

      pravi dragulj medju kolačima
    Izvor'coolinarka.com
  • glazura od fondana
  • 400gr gotovog belog fondana
  • malo ekstrakt maline

Nema komentara:

Objavi komentar