loading...

nedjelja, 27. studenoga 2016.

Starinski kolač od jagoda

                    Ovo je jedan starinski kolač od                              jagoda, nema ni šlaga, ni želatine ni                     nikakvih krema. Ali, ako volite                                 kremaste i uredne kolače koji kad ih                     se odreže komadi uredno izgledaju,                       nemojte ovo ni pomišljat napravit.                         Čim se ova pita razreže, iz nje šikne                     umak od prezrelih jagoda, curi na                         sve strane, probate jesti malom                             vilicom, neda se, ližete prste, srčete                     s tanjurića, i onda napokon uzimate                     žlicu. Moj dragi je jako volio ovaj                           kolač i znao je reći, kad ćeš mi                               napravit onaj kolač, znaš, kolač u                           juhi od jagoda.

Potrebno je za tijesto:
· 270 g oštrog brašna
· 120 g maslaca
· 80 g šećera
· 4 žutanjka
· 2 žlice hladne vode
· malo soli
· pola žličice praška za pecivo
Još je potrebno:
· 700 g jagoda, od toga 400 g na tijesto, a 300 za snjeg
· 200 g šećera 
· 6 bjelanjaka snjeg
· sok od pola limuna
Potrebno je za tijesto:
· 270 g oštrog brašna
· 120 g maslaca
· 80 g šećera
· 4 žutanjka
· 2 žlice hladne vode
· malo soli
· pola žličice praška za pecivo
Još je potrebno:
· 700 g jagoda, od toga 400 g na tijesto, a 300 za snjeg
· 200 g šećera 
· 6 bjelanjaka snjeg
· sok od pola limuna

1.
Brašno, šećer, maslac, prašak i sol izmrviti prstima, dodati vodu i žutanjke te zamjestiti tijesto. Neka malo na hladnom odleži. Zatim ga razvaljati, prstima utisnuti i mali dio stranica kalupa i staviti peći do polovice na 180 st. oko 10 minuta. Izvaditi i poslagati na polupečeno tijesto oko 400 g jagoda prerezanih na pola, mesom prema dolje u jednom sloju.
2.
Šećer sa 3 žlice vode rastopiti, zakuhati da se zapjeni, skinuti s vatre i u prethodno istučen snijeg od 6 bjelanjaka polago sipati vrući šećer i dalje miksati. Kad je gust, dodati vilicom zgnječene jagode i sok od limuna. Istresti snijeg u kalup preko jagoda. Smanjiti temperaturu u pećnici na 150 st. i peći kolač još pol sata. Nakon toga ostaviti u pećnici da se malo ohladi. I još na kraju, ako volite slađe, povećajte količinu šećera, naročito u snijeg.


Jagode nesumnjivo za ovu sezonu idu k svom kraju. Na žalost, no doći će nam i drugo voće u obilju.
A što se tiče "poplave" na tanjuru ovog kolača, sokovi se stabiliziraju, tijesto upije veliku količinu, i drugi dan ništa više ne pliva, ako je kolač drugi dan preživio, naravno.

Nema komentara:

Objavi komentar