Potrebno je za tijesto:
· 270 g oštrog brašna
· 120 g maslaca
· 80 g šećera
· 4 žutanjka
· 2 žlice hladne vode
· malo soli
· pola žličice praška za pecivo
Još je potrebno:
· 700 g jagoda, od toga 400 g na tijesto, a 300 za snjeg
· 200 g šećera
· 6 bjelanjaka snjeg
· sok od pola limuna
Potrebno je za tijesto:
· 270 g oštrog brašna
· 120 g maslaca
· 80 g šećera
· 4 žutanjka
· 2 žlice hladne vode
· malo soli
· pola žličice praška za pecivo
Još je potrebno:
· 700 g jagoda, od toga 400 g na tijesto, a 300 za snjeg
· 200 g šećera
· 6 bjelanjaka snjeg
· sok od pola limuna
1.
Brašno, šećer, maslac, prašak i sol izmrviti prstima, dodati vodu i žutanjke te zamjestiti tijesto. Neka malo na hladnom odleži. Zatim ga razvaljati, prstima utisnuti i mali dio stranica kalupa i staviti peći do polovice na 180 st. oko 10 minuta. Izvaditi i poslagati na polupečeno tijesto oko 400 g jagoda prerezanih na pola, mesom prema dolje u jednom sloju.
2.
Šećer sa 3 žlice vode rastopiti, zakuhati da se zapjeni, skinuti s vatre i u prethodno istučen snijeg od 6 bjelanjaka polago sipati vrući šećer i dalje miksati. Kad je gust, dodati vilicom zgnječene jagode i sok od limuna. Istresti snijeg u kalup preko jagoda. Smanjiti temperaturu u pećnici na 150 st. i peći kolač još pol sata. Nakon toga ostaviti u pećnici da se malo ohladi. I još na kraju, ako volite slađe, povećajte količinu šećera, naročito u snijeg.
Jagode nesumnjivo za ovu sezonu idu k svom kraju. Na žalost, no doći će nam i drugo voće u obilju.
A što se tiče "poplave" na tanjuru ovog kolača, sokovi se stabiliziraju, tijesto upije veliku količinu, i drugi dan ništa više ne pliva, ako je kolač drugi dan preživio, naravno.
Nema komentara:
Objavi komentar