loading...

ponedjeljak, 28. studenoga 2016.

Kokos kolač

         Ovaj kokos kolač stekao je svoju popularnost jer                 sastojke za njegovu pripremu uvek imamo kod kuće,             jedina stvar koja možda treba da se kupi je kokos pa             tako ovaj kolač je i veoma ekonomičan i često se                   pravi. Zbog ovih nekih razloga smo mi i snimili video             recept za njegovu pripremu



Sastojci:
  • 1,2 l mleka
  • 100 + 100 gr kristal šećera
  • 100 gr griza
  • 2 cela jaja
  • 100 ml ulja
  • 50 gr kakaoa
  • 200 gr mekog brašna
  • 200 gr kokosa
  • 10 gr praška za pecivo
Priprema:
Prvo se pravi fil.
1l mleka staviti da provri.
Pomešati kriz i 100 gr šećera i kada mleko provri zakuvati i mešati dok se ne zgusne.
Neće se masa jako zgusnuti ali čim skinete sa vatre dodajte sav kokos, dobro sjedinite i ostavite da se hladi. Pri hladjenju će se zgusnuti dovoljno.
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Ulupati belanca sa šećerom da se dobije pena pa dodati žumanca i opet umutiti.
U mlazu postepeno dodavati ulje, pa 200 ml mleka.
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sjediniti žicom ili varjačom.
Pleh 36 x 23 cm ili približnih dimenzija obložiti papirom za pečenje pa istresti pola mase ta koru i staviti da se zapeče 10 – 12 minuta zavisno od rerne.
Na zapečenu koricu staviti ceo prohladjen fil i poravnati.
Preko fila istresti ostatak mase za koru , poravnati i vratiti da se peče još 25 minuta ( toliko je meni trebalo ).
Kolač kada stavite da se peče stavite tačno na sredinu nikako u donji deo rerne.
Pečen kolač prohladiti i okrenuti na tacnu.
I tu pazite da kolač ne istresete na neku tanku tacnu pa vam se iskrivi.
Možete na dasku, ili metalnu tacnu.
Ohladite kolač pa pospite sa kokosom i isecite u kocke ili štangle.
Ja kolač prelivam redjom glazurom od 100 gr čokolade, 5 kašika ulja i 5 kašika mleka.
Ovu glazuru koristim više da korice upije čokoladu nego da to bude prava glazura, pa odgore pospem kokos.
Ostaviti da sve odstoji, ohladi se i lepos tegne pa kolač seći i služiti.

Prijatno

Nema komentara:

Objavi komentar