Sastojci:
- 1,2 l mleka
- 100 + 100 gr kristal šećera
- 100 gr griza
- 2 cela jaja
- 100 ml ulja
- 50 gr kakaoa
- 200 gr mekog brašna
- 200 gr kokosa
- 10 gr praška za pecivo
Priprema:
Prvo se pravi fil.
1l mleka staviti da provri.
Pomešati kriz i 100 gr šećera i kada mleko provri zakuvati i mešati dok se ne zgusne.
Neće se masa jako zgusnuti ali čim skinete sa vatre dodajte sav kokos, dobro sjedinite i ostavite da se hladi. Pri hladjenju će se zgusnuti dovoljno.
Uključiti rernu na 180 stepeni.
Ulupati belanca sa šećerom da se dobije pena pa dodati žumanca i opet umutiti.
U mlazu postepeno dodavati ulje, pa 200 ml mleka.
Na kraju dodati brašno, kakao i prašak za pecivo i sjediniti žicom ili varjačom.
Pleh 36 x 23 cm ili približnih dimenzija obložiti papirom za pečenje pa istresti pola mase ta koru i staviti da se zapeče 10 – 12 minuta zavisno od rerne.
Na zapečenu koricu staviti ceo prohladjen fil i poravnati.
Preko fila istresti ostatak mase za koru , poravnati i vratiti da se peče još 25 minuta ( toliko je meni trebalo ).
Kolač kada stavite da se peče stavite tačno na sredinu nikako u donji deo rerne.
Pečen kolač prohladiti i okrenuti na tacnu.
I tu pazite da kolač ne istresete na neku tanku tacnu pa vam se iskrivi.
Možete na dasku, ili metalnu tacnu.
Ohladite kolač pa pospite sa kokosom i isecite u kocke ili štangle.
Ja kolač prelivam redjom glazurom od 100 gr čokolade, 5 kašika ulja i 5 kašika mleka.
Ovu glazuru koristim više da korice upije čokoladu nego da to bude prava glazura, pa odgore pospem kokos.
Ostaviti da sve odstoji, ohladi se i lepos tegne pa kolač seći i služiti.
Prijatno
Nema komentara:
Objavi komentar