Sastojci: 450 g višanja, bez koštica, pola šolje šećera, 1 šolja putera, otopljenog, 2 šolje sitno nasjeckanih badema, 1 kašičica cimeta, 1 pakovanje kora za baklavu, 16-18 listova
Agda: pola šolje šećera, pola šolje vode, 1 kašičica vanila ekstrakta, pola šolje meda
Priprema: Višnje stavite da se krčkaju 20-ak minuta. Kad ispari pola tečnosti, dodajte šećer i kuhajte još 10 minuta. Ohladite. Na dno nauljene tepsije poslažite osam kora dimenzija kao tepsija. Svaku premažite puterom. Na kore posložite višnje, pospite bademima, pa prekrijte jednom korom, premažite puterom, ponovo stavite nadjev pa ponavljajte dok ne potrošite materijal. Baklavu završite s osam kora poslaganih jedna preko druge i premažite puterom svaku drugu. Baklavu isijecite na kvadrate ili rombove i stavite da se peče 50 minuta u rerni zagrijanoj na 175 stepeni Celzija. U šerpu uspite šećer i vodu i kuhajte dok se šećer ne rastopi. Zatim dodajte vanilu i med, pa pustite da krčka 20-ak minuta. Vrelu baklavu prelijte agdom i ostavite da se u potpunosti ohladi.
Nema komentara:
Objavi komentar