loading...

srijeda, 23. studenoga 2016.

Ledeni Brijeg


  • 300 gr Plazma keksa (mogu i piškote)
  • 400 ml punomasnog mlijeka
  • 300 ml slatkog vrhnja
  • 1 kom burbon vanilin šećera
  • 2 kom (80gr) Pudinga sa okusom banane (ja koristim dr Oetker)
  • 4 kašike gustina
  • 3 kom žumanca
  • 7 kašika šećera
  • 200 gr maslaca/margarina
  • banana (srednje veličine i ne prezrela!)
  • oko 2dl mlijeka za natapanje keksa + 1 kašika arome vanilije i 1 kesica vanilije
  • 200 ml šlaga za ukrašavanje


  1. 1.
    KREMA:
    Pomješati mlijeko i slatko vrhnje, odvojiti 1 dl, a ostalo staviti na šporet i zagrijavati i dodati burbon vanilin šećer. Prosijati puding i gustin, dodati 3 žumanca i 7 kašika šećera, u to dodati 1 dl mješavine mlijeka i vrhnja, umješati da nema grudvica i skuhati u zagrijanom mlijeku i vrhnju gustu kremu. Prekriti površinu kreme prozirnom folijom i ostaviti da se hladi. Kad je krema ohlađena, umutiti maslac sa bananom koju sitno isjeckate i preliti sa malo limunovog soka da ne tamni. U tako umućen maslac dodavati ohlađenu kremu i mutiti najvećom brzinom i malo duže da se sve fino sjedini.
  2. 2.
    Plazmu ili piškote natapati u mlakom mlijeku sa vanilijom i redati prvo 4x4 keksa pa krema, onda 3x4 + krema, 2x4 keksa + krema i 1x4 + krema i sve fino obraditi kremom.
  3. 3.
    Ukrasiti po želji sa 200 ml umućenog šlaga ili šlag kremom.

Posluživanje

Ostaviti nekoliko sati ili najbolje preko noći u frižideru da keks malo omekša da se može fino rezati.
Napomena: Što se tiče pudinga, naravno da može i puding od vanilije, ali pošto je meni ovaj dostupan koristim ga jer pojača aromu banane :)

Prijatno!


Izvor:
Www.coolinarka.com

Nema komentara:

Objavi komentar