Sastojci
12 osoba- Tijesto
- 150 g brasna
- 2 zlice secera
- 1/4 zlicice soli
- 4 zlice krem sira
- 4 zlice maslaca
- 2 zlice masti
- 3 zlice ledene vode
- Nadjev od jabuka
- 2 zlice maslaca
- 1 kg jabuka
- 5 zlica secera
- 1 zlica ruma
- 1 limun ( sok )
- Slasticarska krema
- 2 jaja
- 2 zumanjka
- 100 g secera
- 1 vanilija
- 1 naranca (korica )
- 240 ml slatkog vrhnja
- 1/4 zlicice cimeta
- Posip
- 120 g badema narezanih na listice
- 70 g secera
- 3 zlce omeksanog maslaca
- 1.Najprije napravi tijesto . Brasno secer i sol pomijesaj , pa dodaj vrlo hladni maslac , krem sir i mast . Uz pomoc vilice ili dva noza namrvi hladne sastojke u brasno dok ne dobijes mrvice velicine graska . Dodaji vodu zlicu po zlicu i umijesi neuredno tijesto koje kada stisnes u saku treba zadrzati oblik . Ako nije dodaj jos zlicu dvije vode . Umotaj tijesto u foliju i pusti neka se hladi 1 sat .
- 2.U medjuvremenu napravi nadjev od jabuka . Jabuke ocisti i narezi , te pospi sokom od limuna . Maslac otopi u siroj i dubljoj tavi , pa dodaj narezane jabuke i secer i dinstaj 8-10 min. Dodaj sve ostale sastojke i dobro promijesaj .
- 3.Dok se nadjev s jabukama hladi , tijesto za pitu razvuci u krug dovoljno velik da njime mozes obloziti kalup za pitu promjera 26 cm . Nakon sto oblozis kalup tijestom i dekoriras rub nabockaj dno tijesta vilicom i oblozi folijom . Na foliju uspi grah , lecu ili rizu i sve prebaci u pecnicu ugrijanu na 160 stupnjeva i peci oko 18-20 min .
- 4.U medjuvremenu sve sastojke za slasticarsku kremu dobro izmijesaju jednolicnu i glatku masu , te ostavi sa strane do upotrebe .
- 5.Za posip sve sastojke stavi u zdjelu za mijesanje i lagano vrscima prstiju utrljaj omeksani maslac pazeci da ne izlomis previse listice badema .
- 6.Polu-pecenu podlogu za pitu izvadi iz pecnice i po dnu rasporedi nadjev od jabuka . Preko nadjeva prelij pripremljenu smjesu za slasticarsku kremu . Sve stavi peci ok 30 min.
- 7.Nakon 30 min izvadi pitu iz peci i pospi cijelu pripremljenim posipom . Sve vrati u pec i pusti neka se pece jos 15-20 dok se krema lijepo ne stisne i posip porumeni .
- 8.Pecenu pitu izvadi iz peci i ohladi na resetki za hladjenje , pa prebaci u hladnjak da se sve dobro stisne i ohladi najbolje preko noci . Prije serviranja pitu izvadi iz hladnjaka i serviraj sobne temperature . Ako zelis mozes pitu posuti sa secerom u prahu .
Nema komentara:
Objavi komentar