Sastojci
4 osobe- Tijesto:
- 350-400g Pšenično glatko brašno Podravka
- 200ml mlako mlijeko
- 1/2žlice Kvasca instant Dolcela/5g svježeg kvasca
- 1žličica šećera
- 1 jaje
- 100g maslaca/sobne temperature
- sol
- Meso:
- 1 luk
- 1 češanj češnjaka
- 450g mljevene junetine
- 1/2žličice cumina/kumina
- prstohvat cimeta/opcionalno
- 1žlica nasjeckanog peršina
- 1/2žličice Timijana sušenog Podravka
- sol,papar
- maslinovo ulje
- malo ljute papričice/opcionalno
- Poriluk:
- 2 srednja poriluka/povrće po ukusu
- sol,papar
- maslinovo ulje
- 100g ribanog sira
Priprema
- 1.Napravite tijesto:U posudu stavite mlako mlijeko ,dodajte kvasac i secer ,pa lagano rukom mijesajte da se secer rastopi ,ostavite par minuta pa se kvasac aktivira .U zdjelu stavite prosijano brasno/prvo 350g/ ,sol ,jaje,pa u sve dodajte cijelu kolicinu mlijeka kvascem.Zamijesajte tijesto uz dodavanje ostatka brasna dok ne dobijete fino glatko tijesto koje ne se lijepi.Tijesto fino izradite .Podijelite ga na dva dijela.
- 2.Razvaljajte svaki dio tijesta na pravokutnik,nekak bude tako da gotovo mozete vidjeti radni stol ,ali ne pretanko da mozete premazat maslacem sobne temperature,ako vam je zgodnije mozete cak i otopiti maslat pustiti da se malo ohladi da ga ne mazete vruceg pa stime u debljem sloju premazati kore.Zarolajte usko kore po duzoj strane ,pa ih zamotajte u puža.Pokrijte zarolano tijesto sa krpom ili prozirnom folijom pa odlozite u frizider na 2h.
- 3.Za to vrijeme izdinstajte meso:Na zagrijano ulje dodajte sitno nasjeckani luk ,na njemu prodinstajte meso dok se fino ne uprzi i postane suho /pazite da odaberete nemasno meso zato je bolje da zamolite mesara da vam samelje/dodajte nasjeckani cesnjak,cumin ,sol,papar ,nasjeckani peršin,prsohvat cimeta ,ljute paprike i timijan .Sve dobro promijesajte ,isprobajte dali ste zadovoljni okusom.Odlozite da se ohladi.Osim poriluka mozete koristiti i drugo povrce po želji /tipa dinstane tikvice,spinat,kupus ,blitvu i sl.Operite i narezite poriluk sa zelenim dijelom.Prodinstajte sve na maslinovom ulju uz dodatak soli i papra da malo uvene /pazite da vam ne izgori jer onda morate ispocetka/
- 4.Nakon dva sata izvadite puzeve od tijesta .Razvaljajte ih na pobrasnjenoj podlozi u krug ,premjesteti na protvan prvu koru .Na nju stavite nadjev od mesa ,pospite naribanim sirom ,Na vrh stavite poriluk.Isto napravite i sa drugom korom ,preklopite povise prve .Kore bi trebali biti odprilike 30cm promjera
- 5.Krajeve pite podvucite i dobro stisnite da se spoje.bodite cijelu pitu vilicom.Stavite peci /na najnizu vodilicu /u zagrijanu pecnicu na 200C/15 min.Smanjite temperaturu na 180C panastavite peci jos 20min.dok ne vidite da je fino pecena i hrskava.
- 1.
Nema komentara:
Objavi komentar