Sastojci
12 osoba- 1 pakovanje Oblatne (5 komada)
- Krema:
- 4 Zumanca
- 2 Jaja
- 300 g Secera
- 400 g Cokolade
- 150 g Mljevenog badema (moze i ljesnjaka)
- 400 g Putera,sobna temperatura
- 1 paket Vanilin šećer Dolcela
- Cokoladna glazura
- 135 ml Slatkog vrhnja
- 150 g Tamne cokolade
- 30 g Putera,sobne temperature
- Ostalo:
- 250 g (mozda i vise zavisno koliko stavite)Pekmez od šljiva Podravka
- Ostalo:
- 50 g Cijelog badema za ukrasiti(moze i ljesnjaci.
Priprema
- 1.U jednu serpicu staviti vodu na maloj temperaturi a preko drugu zdjelu u koju ce te staviti zumanca,jaja,secer i vanila secer i tako na pari mjesati dok vam jaja ne budu gusca i blijeda ili ako imate termometar da temperatura bude 71 C (160 F).
- 2.U vrucu kremu dodati cokoladu i mjesati da se cokolada istopi i izjednaci. Prekriti celofanom i ostaviti da se ohladi.
- 3.Kremasto umutiti puter pa dodati ohladenu kremu od jaja i cokolade i ujednaciti.Dodati samljeveni badem i izmjesati kremu.
- 4.Prvu koru premazati kremom od cokolade.
- 5.Staviti drugu koru od oblatne pa onda premazati pekmezom od sljiva. Ponoviti proces tako sto cete imati 2 kore sa kremom i dvije kore sa pekmezom od sljiva. Staviti nesto tesko preko oblatne na vrhu(ja stavim knjigu) i ostaviti najmanje 2 -3 sata u frizider da odstoji i da se stegne. Ja ostavim preko noci pa sutradan prelijem glazurom.
- 6.Zagrijati slatko vrhnje i posuti preko cokolade.
- 7.Polako mjesati da se cokolada istopi pa dodati puter i jos jednom promjesati.
- 8.Preliti preko oblatne,ukrasiti bademima i ostaviti u frizider da se cokolada stegne.
- 9.Rezati i posluziti po zelji.
- 1.
Nema komentara:
Objavi komentar