loading...

četvrtak, 11. svibnja 2017.

Cokoladna Pischinger Oblatna



Sastojci

  12 osoba
  • 1 pakovanje Oblatne (5 komada)
  • Krema:
  • Zumanca
  • Jaja
  • 300 g Secera
  • 400 g Cokolade
  • 150 g Mljevenog badema (moze i ljesnjaka)
  • 400 g Putera,sobna temperatura
  • 1 paket Vanilin šećer Dolcela
  • Cokoladna glazura
  • 135 ml Slatkog vrhnja
  • 150 g Tamne cokolade
  • 30 g Putera,sobne temperature
  • Ostalo:
  • 250 g (mozda i vise zavisno koliko stavite)Pekmez od šljiva Podravka
  • Ostalo:
  • 50 g Cijelog badema za ukrasiti(moze i ljesnjaci.
  • Priprema

    1. 1.
      U jednu serpicu staviti vodu na maloj temperaturi a preko drugu zdjelu u koju ce te staviti zumanca,jaja,secer i vanila secer i tako na pari mjesati dok vam jaja ne budu gusca i blijeda ili ako imate termometar da temperatura bude 71 C (160 F).
    2. 2.
      U vrucu kremu dodati cokoladu i mjesati da se cokolada istopi i izjednaci. Prekriti celofanom i ostaviti da se ohladi.
    3. 3.
      Kremasto umutiti puter pa dodati ohladenu kremu od jaja i cokolade i ujednaciti.Dodati samljeveni badem i izmjesati kremu.
    4. 4.
      Prvu koru premazati kremom od cokolade.
    5. 5.
      Staviti drugu koru od oblatne pa onda premazati pekmezom od sljiva. Ponoviti proces tako sto cete imati 2 kore sa kremom i dvije kore sa pekmezom od sljiva. Staviti nesto tesko preko oblatne na vrhu(ja stavim knjigu) i ostaviti najmanje 2 -3 sata u frizider da odstoji i da se stegne. Ja ostavim preko noci pa sutradan prelijem glazurom.
    6. 6.
      Zagrijati slatko vrhnje i posuti preko cokolade.
    7. 7.
      Polako mjesati da se cokolada istopi pa dodati puter i jos jednom promjesati.
    8. 8.
      Preliti preko oblatne,ukrasiti bademima i ostaviti u frizider da se cokolada stegne.
    9. 9.
      Rezati i posluziti po zelji.

Nema komentara:

Objavi komentar