loading...

četvrtak, 11. svibnja 2017.

Crna torta


Sastojci

  • jaja
  • 20 dag šećera u prahu
  • 20 dag maslaca
  • 10 dag oraha
  • žlice kakaa
  • 10 dag čokolade crne za kuhanje
  • 2 dcl Slatkog vrhnja Dolcela ili neko drugo
  • Vanilin šećer bourbon Dolcela
  • ekstrakt bi Bittermandel
  • Priprema

    1. 1.
      Žutanjke i šećer (ako nemate šećer u prahu sameljite na mlinčić za kavu i prosijete ga ).. pjenastoizmiksati  te dodati pjenasto izrađeni maslac te izjednačiti smjesu.  U smjesu dodati orahe ( nisam imala dovoljno pa sam dodala  1 žlicu lježnjaka i mrvica). Dodati kako i rastopljenu čokoladu  ekstrakt  bittermandel  vaniliju burbon šećer .Dodati ostale sastojke osim slatkog vrhnja.
      Dobivenu smjesu podijelite u dva dijela ..otprilike podjednako ili ako želite fiše file onda  vam je biskvit manji..ali najljepše je podjednako da ispadne i biskvita i file.. Jedan dio szaviti u kalup torte promjera 24 cm namazan maslacem i mrvicama a drugi dio staviti u frižider da se  fila stisne.
      Ispeći biskvit na 180-185°C   u receptu u knjizi  od Biluš & Božić iz 1982 g  "Domaći kolaći"  piše 40 minuta ..ja sam je pekla 30 minuta na 180°C.
      Kad se skroz ohladi   premazati nepečenim dijelom smjese od kojeg smo ispekli i biskvit.i  poravnati..Gore ukrasiti  sa  istućenim slatkim  vrhnjem.. ili sa šlagom iz vrećice Podravka.
      Ohladimo u frižideru preko noći najbolje  jer ja sam bila nestrpljiva ..dobila iznenadne goste  pa se nije baš stisla.

       Bitno je da se dobro ohladi i da smjesu podjednako podijelite  ja sam se žurila pa mi je malo neravna..
    2. 2.
      Davno prije često sam ju radila i kao kolač ili tortu..Znala bih dodati ili lješnjake... vaniliju malo ekstrakta bittermandela  ruma..
    3. Posluživanje

      Izvor je iz knjige "Domaći kolači  Biluš& Rode& Božić  (1983 g) U originalnom receptu nema vanilije ekstrakta  no ja ne bih bila ja da ne frknem malo likera ili ekstrakta..ruma ili nešto od ovog..

Nema komentara:

Objavi komentar