Jeste li čuli za formulu 40:30:30? Holivudske zvezde jesu jer su zahvaljujući njoj smršale, a potiče od dr Berija Sirsa, kralja dijeta. On tvrdi da svaki obrok treba da sadrži 40% ugljenih hidrata i po 30% masti i proteina.
Zona dijeta, čiji je tvorac Beri Sirs, američki biohemičar, propagira zdrav način ishrane koji je pomogao mnogim holivudskim zvezdama da smršaju. Neke od njih su glumice Demi Mur i Sandra Bulok, a dijeta počiva na pravilu 40:30:30. To znači da svaki obrok, prema mišljenju dr Sirsa, treba da sadrži 40 odsto ugljenih hidrata, 30 odsto masti i 30 odsto proteina.
On tvrdi da je zona stanje u kom su količine šećera u krvi stabilne, a hormoni uravnoteženi. Prema Sirsovom mišljenju, počinjemo da se gojimo čim izađemo iz stanja zone jer višak ugljenih hidrata u ishrani dovodi do povećanja nivoa insulina u krvi, koji pak izaziva glad i tera nas da stalno nešto jedemo. Tako se stvaraju masne naslage na stomaku i butinama, pa zato Sirs savetuje da je veoma važno ograničiti unos ugljenih hidrata odgovornih za glikemiju (količinu šećera u krvi). Poželjni su ugljeni hidrati iz voća i povrća, a treba ograničiti unos krompira, pirinča i hleba. Napravite takav jelovnik da dnevno imate pet obroka, i to tri glavna i dve užine. Mnoge zvezde koje su bile na ovoj dijeti tvrde da ne samo što su smršale već su se i osećale mnogo bolje, a Sirs tvrdi da je ovaj režim ishrane odlična prevencija za srčana oboljenja i dijabetes.
JEDITE BADEME I MASLINE
Zaboravite na punomasni jogurt ili sir. Poželjno je da jedete namirnice bogate mononezasićenim masnim kiselinama, kao što su bademi, avokado, masline, maslinovo ulje i ostala ulja zdrava za srce. Sirs tvrdi da, ako u organizam unosite masti s ugljenim hidratima, održaćete ravnotežu insulina u krvi i podstaći ćete telo da sagoreva već nataložene masnoće.
SAD JE VREME ZA PASULJ I SOČIVO
Najbolji izvor proteina su piletina bez kožice, nemasno mleko i jogurt, pavlaka sa niskim procentom masti, sočivo, pasulj i soja. Prema pravilima zona dijete, većini ljudi dnevno je potrebno najmanje 55 g proteina, ali sve zavisi od vaše telesne težine i godina.
KORISTITE JEČMENI HLEB
Voće i povrće mnogo su bolji izvor ugljenih hidrata od hleba, testenina i krompira, a pritom sadrže više vlakana, vitamina i minerala i manje su kalorični. Umesto hleba od belog brašna jedite onaj od ječmenog, koji je isto bogat ugljenim hidratima, a mnogo je zdraviji.
Mirjana Ljutić, nutricionista
ZA
Dijeta je postavljena na dobrim temeljima jer je bogata voćem i povrćem. Takođe, dobro je što su u ishrani zastupljene salate, koje su u stvari važna vitaminska hrana velika po zapremini, a mala po kalorijama. One imaju diuretski učinak i pomažu pročišćavanje krvi, što je posebno važno za jetru i creva. Razmak između obroka treba da bude najmanje tri sata.
PROTIV
Voće se ne jede uz ručak, a naročito ne uz večeru i treba ga jesti između obroka. Osim živinskog mesa, pilećeg i ćurećeg, kao i ribe, koju potencira ova dijeta, u ishranu bi trebalo uvrstiti i druge vrste mesa, poput konjskog. Velika mana ovakvog režima ishrane je u tome što zahteva nutricionističko znanje o pravilnom kombinovanju hrane u obroku, što je po mom mišljenju čini malo komplikovanom u odnosu na druge dijete.
Jelovnik za jedan dan
Doručak
šolja nemasnog jogurta, 100 g kivija, 2 kriške parmezana
Užina
20 g parmezana i 2 krekera
Ručak
120 g lista na žaru, 300 g zelene salate i paradajza s maslinovim uljem i 150 g ananasa
Užina
20 g integralnog tosta sa 30 g ćuretine i 20 g kikirikija
Večera
100 g pilećeg filea na žaru, glavica radiča začinjena kašikom maslinovog ulja i 120 g grožđa
Nema komentara:
Objavi komentar