loading...

petak, 23. lipnja 2017.

Kolač sa jabukama


Sastojci

  • jaja
  • 1 solja secera
  • 1 solja ulja
  • 1 solja mlijeka
  • 1 solja griza
  • 1 solja sjeckanih oraha
  • 3 dobro pune kasike kakao
  • prasak za pecivo
  • jabuka ogiljenih i izrendanih, ne cjediti ih

  • Preliv
  • 1 i 1/2 solja secera
  • 2 solje mlijeka
  • 200gr i + cokolade
  • 1/2 (125 gr) margarina ili maslaca
  • Priprema

    1. 1.
      Jaja umutiti malo sa zicom, dodati secer, pa ulje i mlijeko i na kraju rendane neocijedjene jabuke.
    2. 2.
      Griz, orahe, kakao i prasak za pecivo izmijesati zajedno i dodati u gornju masu.
      Sve lagano izmijesati. Masa izgleda zitka, nije mnogo gusta, ali tako treba. kad se ispece bice dobro. Pleh velicina odprilike 25×35 cm. Za vecu povecati duplo ili…
      Peci na 180 stepeni 40 -ak min.
      PRELIV:
    3. 3.
      Dok se kolac pece, staviti da provrije mlijeko sa secerom, 150 grama cokolade bilo kakve, pola margarina ili maslaca( 125 gr).
    4. 4.
      Kad se cokolada i maslac otopi , ne mora idealno, mozda ostanu kao male mrvice cokolade, ali nema veze, preliti pecen kolac ,prvo pola pa malo sacekati i onda ostalo. Ostaviti tako.
    5. Ja pravim uvece pa je tako sutradan idealno za jesti, sve arome se izmijesaju, kolac upije svu tekucinu a gore ostane samo cokolada kao glazura.

Nema komentara:

Objavi komentar