loading...

petak, 25. kolovoza 2017.

Gurmanski ćevapi



Sastojci

  • 800 g faširanog junećeg mesa
  • 1 glavica bijelog luka
  • 1 manja glavica crvenog luka
  • 1 kašika (srednje vel.) soli
  • 2 supene kašike Vegete
  • 1 mala kašika Sode bikarbone Dolcela
  • 1/2 dl suncokretova ulja
  • 1/2 dl mineralne vode
  • 1 kašika biljne mrsi
  • 1 kašika bibera mljevenog
  • lepinje
  • 1 l prokuhane vode sa začinima za posipanje 
  • Priprema

    1. 1.
      U meso sitno nasjeći (ili istucati) lukove, posoliti, dodati vegetu, biber, ulje, mineralnu i biljnu mrs. Staviti sodu. Smjesu rukama dobro izraditi (kao tijesto). Meso treba da širi miris(e) svega što ste dodali. Kad ste to dobro sjedinili, uviti u plastičnu foliju i ako nećete da vam se širi miris po frižideru, staviti u kutiju za hranu. Pustiti da odstoji par sati (u frižideru). Za to vrijeme prokuhati litar vode u koju treba dodati tek malo ulja, vegete i bibera /sve je to za namakanje lepinja, polijevanje ćevapa kada se budu pekli/. 
      ...
      Meso iz frižidera izvaditi i oblikovati u oblik ćevapa (znači, valjkasti oblik) i pečenje može da počne. 
    2. 2.
      Da biste lepinje pravilno ispekli, morate ih prerezati po pola
    3. 3.
      Pecite ovim redom: 
      U pekač za pizzu, staviti ulje i na zagrijanom ulju pržiti ćevape. U onu prokuhalu -začinjenu vodu namočiti lepinje 
    4. 4.
      Poredajti ih pokraj ili okolo ćevapa. Paziti i prevrtati kako lepinje tako i ćevape - po kojima svako malo treba sipati (kašikom) onu istu začinjenu vodu. Ne previše već kao kad radite neko meso u dunstu.  Nastojati da lepinje dosegnu i upiju malo onog finog safta kojeg ispuštaju ćevapi. 
    5. 5.
      Vi ćete  već znati kad su rumeni i ćevapi a i lepinje da je gotovo. Ćevapi se serviraju sa kajmakom, ajvarom ili crvenim lukom ali i raznim salatama - ali  dobar gusti jogurt je obavezan. Prijatno!

Nema komentara:

Objavi komentar