Sastojci
- 800 g faširanog junećeg mesa
- 1 glavica bijelog luka
- 1 manja glavica crvenog luka
- 1 kašika (srednje vel.) soli
- 2 supene kašike Vegete
- 1 mala kašika Sode bikarbone Dolcela
- 1/2 dl suncokretova ulja
- 1/2 dl mineralne vode
- 1 kašika biljne mrsi
- 1 kašika bibera mljevenog
- 3 lepinje
- 1 l prokuhane vode sa začinima za posipanje
Priprema
- 1.U meso sitno nasjeći (ili istucati) lukove, posoliti, dodati vegetu, biber, ulje, mineralnu i biljnu mrs. Staviti sodu. Smjesu rukama dobro izraditi (kao tijesto). Meso treba da širi miris(e) svega što ste dodali. Kad ste to dobro sjedinili, uviti u plastičnu foliju i ako nećete da vam se širi miris po frižideru, staviti u kutiju za hranu. Pustiti da odstoji par sati (u frižideru). Za to vrijeme prokuhati litar vode u koju treba dodati tek malo ulja, vegete i bibera /sve je to za namakanje lepinja, polijevanje ćevapa kada se budu pekli/....
Meso iz frižidera izvaditi i oblikovati u oblik ćevapa (znači, valjkasti oblik) i pečenje može da počne. - 2.Da biste lepinje pravilno ispekli, morate ih prerezati po pola
- 3.Pecite ovim redom:U pekač za pizzu, staviti ulje i na zagrijanom ulju pržiti ćevape. U onu prokuhalu -začinjenu vodu namočiti lepinje
- 4.Poredajti ih pokraj ili okolo ćevapa. Paziti i prevrtati kako lepinje tako i ćevape - po kojima svako malo treba sipati (kašikom) onu istu začinjenu vodu. Ne previše već kao kad radite neko meso u dunstu. Nastojati da lepinje dosegnu i upiju malo onog finog safta kojeg ispuštaju ćevapi.
- 5.Vi ćete već znati kad su rumeni i ćevapi a i lepinje da je gotovo. Ćevapi se serviraju sa kajmakom, ajvarom ili crvenim lukom ali i raznim salatama - ali dobar gusti jogurt je obavezan. Prijatno!
- 1.
Nema komentara:
Objavi komentar