loading...

ponedjeljak, 27. veljače 2017.

Socna torta jednostavna za napravit


Sastojci

  • 300 gr Secera
  • 240 gr Brasna
  • 70 gr Kakaa
  • 2 kasicice Sode bikarbone
  • 1 kasicice Praska za pecivo
  • Prstohvat Soli
  • Jaja
  • 220 ml Mlacenice
  • 220 ml Hladne vode
  • 60 ml Ulja
  • 2 kasike Vanilije
  • Priprema

    1. 1.
      U vecu posudu prosijati brasno, secer, kakao, sodu bikarbonu, prasak za pecivo i so pa sve lagano izmjesati. Zatim dodati jaja, mlacenicu, hladnu vodu, ulje i vaniliju pa izmjesati mikserom. 
    2. 2.
      Pripremljenu masu sipati u papirom oblozen praugaoni pleh pa peci u zagrijanoj rerni na 180 * C oko 50 minuta ( najbolje uradit test sa cackalicom). Ispecenu koru ostaviti da se ohladi.
    3. 3.
      Ohladjenu koru po duzini presjeci na pola da se dobiju dvije kore. Zatim obe kore vodoravno presjeci na pola kako bi se dobile 4 kore.
    4. 4.
      Pripremiti fil: U odgvarajucu serpicu staviti jagode i sok od limuna pa kuvati na laganoj vatri uz povremeno mjesanje.  Kuvati da se dobije gusca kasa. Odprilike treba se dobiti pola solje. Dobro ohladiti.
    5. 5.
      Izmiksati puter sa secerom u prahu pa u to polako dodati ohladjenu kasu od jagoda. Slatku pavlaku umutiti u cvrst slag pa je dodati u prvu smjesu. Dodati i mljevenu plazmu pa sve lagano izmjesati.
    6. 6.
      Pripremljen fil podjeliti na cetiri dijela. 
      Na odgovarajucu tacnu ili posluzavnik staviti prvu koru, premazati jednim dijelom fila, staviti drugu koru pa fil i tako dok se ne potrosi sav material.
      Gotovu tortu premazati slagom od slatke pavlake i dekorisati po zelji.
      Ja Sam cijelo tortu premazala filom jer moji degustatori nisu ljubitelji slaga.
  • Krema:
  • 2 solje Jagoda
  • 4 kasike Limunovog soka
  • 250 gr Putera
  • 150-200 gr Secera u prahu
  • 150 ml Slatke pavlake
  • 80-100 gr Mljevenog plazma keksa

Nema komentara:

Objavi komentar